Çiçek poğaça 2. (Virágpogácsa 2.) – Szegedi Ági

Ez alkalommal a virágpogácsa egyszerűbb, töltetlen változatát mutatom be. Ez a pogácsa praktikus felhasználási módja a maradék kelt tésztának, ha elfogyna a töltelék egy másfajta sütemény készítésekor. A mérce 2 dl-es pohár.

Hozzávalók:
1 pohár langyos tej
1 pohár langyos víz
1 pohár étolaj
5 pohár liszt
2,5 dkg friss élesztő (elkészíthető 1 cs. szárított élesztővel is, de frissel mindig finomabb)
1 ek cukor
1 tk só
1 db tojás (a fehérje a tésztába, a sárgája a tetejére)
Néhány szem fekete olíva bogyó

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a sót, beleöntjük a vizet és az étolajat, elkeverjük. Apránként beleszórjuk (szitálhatjuk is, úgy még levegősebb lesz) a lisztet, majd alaposan kidolgozva puha, kissé ruganyos tésztává dagasztjuk. Folpack fóliával vagy tiszta konyharuhával lefedve, langyos helyen kb. egy órán át kelesztjük. Praktikus a mosogatóba meleg vizet engedni, abba állítani a tálat – mire a víz kihűl, megkel a tészta.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kettévágjuk. Mindkét feléből hosszúkás hengert formázunk, amit felszeletelünk. Minél nagyobb pogácsákat szeretnénk, annál vastagabb szeleteket vágjunk. A tésztaszeleteket kis labdákká gömbölyítjük, nyújtófa segítségével kerekre kinyújtjuk, nem túl vékonyan. Éles késsel körben 6 bemetszést ejtünk a tésztakorongon, úgy, hogy középen maradjon hely, ne essen szét. A keletkezett „szirmok” végeit összecsippentjük. A virágpogácsákat sütőpapírral bélelt (vagy kikent) tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük a tojássárgájával (ha kevésnek bizonyul, keverjünk hozzá kevés olajat, vagy tejet). Mindegyik közepébe teszünk egy-egy szem olíva bogyót, végül 200°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo