Nuraniye – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni-2778-1

4 db közepes cukkini
1 pohár (2 dl) rizs
1 török teáspohár étolaj
1 csokor újhagyma
½ csokor kapor
½ csokor petrezselyem
Só, bors
1 nagy pohár natúr joghurt (ha nem török v. görög, szűrjük le a levét)
4-5 gerezd fokhagyma
½ török teáspohár étolaj
1 tk őrölt pirospaprika (ízlés szerint csípős is lehet)

A cukkinit alaposan megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha hibátlan, friss a héja, nem szükséges meghámozni. Az újhagymát felkarikázzuk, a kaprot és a petrezselymet finomra vágjuk.

Feltesszük az újhagymát az étolajon, kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, együtt dinszteljük tovább. Beleöntjük a rizst, és az egészet felengedjük 2 pohárnyi forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg szinte az összes leve el nem fő, ekkor tesszük bele a kaprot és a petrezselymet. Lefedve hagyjuk kihűlni, ezalatt a gőzben a rizsnek lesz ideje teljesen megpuhulni.

A fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a joghurttal, sóval ízesítjük. A kihűlt és fellazított rizses cukkinivel összekeverjük.

Az étolajat (lehet olíva is, de nem extraszűz) serpenyőben felmelegítjük, kioldjuk benne a pirospaprika színét, majd tálalás előtt a salátára locsoljuk.

Afiyet olsun!

itthoni-2776-1Szegedi Ági / Türkinfo