2015 legjobb török filmjei

Az elmúlt évben a török mozi egy lépéssel közelebb került a világhírnév felé. A dráma, dokumentumfilm, a horror vagy éppen a történelmi film kategóriájában is tehetséges rendezők és színészek váltak elismertté nemzetközi szinten is. Ha idén még nem láttál egyetlen török filmet sem, még van időd arra, hogy bepótold.

mustang_plakatA legnagyobb török filmes siker idén a Mustang című alkotás volt, Deniz Gamze Ergüven rendező első filmjeként. A Cannes-ban Europa Cinemas-díjat nyert film rengeteg pozitív visszajelzést kapott Törökországból és külföldről is. A Mustang öt fiatal lánytestvérről szól, az anatóliai vidéken, ahol a tinédzser lányok szabad szelleme ütközik a női erkölcsösség, a becsület és a házasság fogalmaival. A film szerepel a következő, 88. Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájának jelöltjei között.

 

sarmasikTolga Karaçelik második játékfilmje a Sarmaşık (Borostyán) megkapta a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is az Antalya Filmfesztiválon. A Sarmaşık egyik szereplőjét Nadir Sarıbacakot alakításáért a legjobb színész díjával jutalmazták. A film a klausztrofóbiáról szól, a férfiak egy Egyiptomnál megfeneklett teherhajón rekednek. Az operatőr Gökhan Tiryaki volt, előző alkotása a Kış Uykusu (Téli álom) című film, melyben az elidegenedés esztétikáját teremti meg. Ahogy a környezet beszűkül, az emberi elme és az igazság körvonalazódik.

rüzgarin_hatiralariA török filmipar nyitott olyan témák felé is, mint az örmény mészárlás, mely Fatih Akın 2014-es The Cut (A csapás) című filmjében jelenik meg először. Nem 1915-ben, hanem a második világháború idején játszódó Rüzgarın Hatıraları (A szél emlékei) című alkotás Antalya Filmfesztivál közönségdíját és a legjobb filmzene díját is elnyerte. Az Aram nevű főszereplőt, akinek csak a nevéből derül ki, hogy örmény származású, a filmben nem vallása miatt, hanem kommunista szimpátiája miatt üldözik. 1915-ből felrémlő rémálmai és a második világháborús német-török együttműködés kontextusa idézi meg azt a közeget, ami elől Aram Oroszországba menekül.

Baskın-Karabasan_posterA régi török horrorfilmek inkább komikusak voltak, mint ijesztőek. Ez 2015-ben változott meg Can Evrenol Baskın (A rajtaütés) című filmjének megjelenésével, mely Eli Roth, a kultikus horrorfilm-rendező elismerését is elnyerte. Amikor a rendőrséget egy elhagyatott őrshöz hívják ki, a rendőrcsapat az alvilágba lép be, ahol rendkívüli erőszak, az igazság és a túlvilág megválaszolatlan kérdései várják őket.

 

10801713_1605800112972451_382668853768948332_nA nagy kulturális és geopolitikai jelentőséggel bíró Törökország sokszor szerepel külföldi címlapokon, ám a török fiatalság reakcióit a hírekre ritkán hallani. Az Artık Hayallerim Var (Az én szemszögemből) című film olyan török fiatalokról szól, akik az iskolában a demokráciáról és az emberi jogokról forgatnak filmet. A filmkészítés során a diákoknak azt kell kifejezniük, számukra mit jelent a demokrácia. A tanulók munkájuk során felfedezik saját kreativitásukat, miközben technikai és szociális korlátokat kell ledönteniük.

 

 

Forrás: theguideistanbul.com

Fordította: Mező Anikó