Jövő héten az Urániában lehet megnézni az év legjobb európai filmjeit

296041November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Urániában mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket. Az idén versenyben lévő három film olyan aktuális társadalmi problémákat ábrázol, mint a menekültválság, a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya vagy a női önrendelkezés kérdése.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan, kortárs problémákra érzékeny filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európai emberek életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő társadalmi kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet, nemzetközi zsűri választotta ki.

A határokon átívelő Lux-filmnapok keretében a filmeket mindenhol az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. Magyarországon 2015. november 3. és 5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a döntős filmeket, a győztes alkotást november 24-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

z idén versenyben lévő három film olyan aktuális társadalmi problémákat ábrázol, mint a menekültválság, a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya vagy a női önrendelkezés kérdése a szigorú szokásjogú közösségekben.

Mustang (Törökország–Franciaország)

Nyár elején járunk. Egy észak-törökországi falucskában a kamaszodó Lola és négy lánytestvére épp hazafelé sétálnak az iskolából. Ártatlanul játszadoznak a fiúkkal, de vannak, akik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A skandalum váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék, és kezdik előkészíteni a házasságokat.

Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat. A film az idei Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját nyerte el (itt írtunk róla), emellett Cannes-ból is díjjal tért haza, valamint ez lesz Franciaország jelölése az Oscar-díjra, így a Saul fia egyik legnagyobb kihívója lehet.

A teljes cikk>>>

hvg.hu