163 millió forintot spórolt a török focicsapat azzal, hogy napelemekkel borította be a stadion tetejét

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török Galatasaray már bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, de nem a csapat teljesítménye miatt: ők üzemeltetik a világ legenergiahatékonyabb stadionját.

Mintegy 4,2 megawatt áramot képes megtermelni az a napelemfarm, amit a Galatasaray török futballklub stadionja tetején hoztak működésbe. Az Euronews szerint a panelek által elért energiahatékonyság miatt a csapat beírta magát a Guinnes Rekordok Könyvébe.

A klub az Enerjisa energetikai vállalat segítségével helyezett el összesen 10 404 napelemet a stadion tetején. A fejlesztés évente nagyjából 3250 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást is jelent. Ha pedig a következő 25 évben is ugyanígy működnek majd a panelek, az a csapat szerint nagyjából 200 ezer fa megmentésével lesz egyenértékű.

A panelek által termelt energia a stadion áramfelhasználásának 63-65 százalékát biztosítja. A többit a városi áramszolgáltatótól kapják, amiért fizetnek. Ugyanakkor még így is jelentősen sikerült csökkenteni a költségeket: a klub idén január és augusztus között mintegy 385 ezer eurós (kb. 162 millió forintos) megtakarítást ért el.

Törökország nagymértékben támaszkodik a külföldi energiaforrásokra; tavaly a gáz 45 százaléka Oroszországból érkezett.

Forrás és videók: hvg.hu