15 meglepő tény Isztambulról

A török nagyváros számtalan okból rendkívül népszerű a turisták között, de néhány izgalmas történelmi tényt csak kevesen tudnak. Isztambul a tulipánoktól egészen Agatha Christie-ig sok meglepő dolgot tartogat a várost felfedezni vágyók számára.

1. Ez az egyetlen olyan város az egész világon, amely két kontinenst  köt össze, Európát és Ázsiát.

2. Szemben a mai fővárossal, Ankarával Isztambul számos ókori birodalom központja volt, a római kortól egészen az oszmán időkig.

3. Másik ismert neve Konstantinápoly, melyet alapítója I. Constantinus római császár után kapott. Rómához hasonlóan szintén 7 dombra épült..

4. Az Oszmán Birodalom idején híres volt több mint 1400 nyilvános illemhelyéről.

5. Habár jelenleg nem Törökország fővárosa, mégis a legnagyobb város az országban. Több mint 13 millióan lakják, a lakosok 90%-a muszlim.

6. A tulipánok, melyek ma a hollandok jelképének számítanak, valójában Isztambulból  származnak, innen kerültek Hollandiába.

7. A Nagy Bazár a világ legnagyobb fedett piaca, több mint 3000 üzlet található benne.

8. A híres brit írónő Agatha Christie „Gyilkosság az Orient Expresszen” című regényét az isztambuli Pera Palas Hotelben írta meg.

9. A várost 2 tenger öleli körbe, melyeket a Boszporusz köt össze, ennek ellenére gyakori a hóesés a városban. Az éves átlag hó mennyisége a 40 cm-t is meghaladhatja.

10. Lakossága (fentebb: 13 millió körül) éppen megegyezik a legkisebb európai ország, Belgium népességével.

11. Az 1348-ban épült Galata torony eredetileg a Krisztus tornya nevet viselte, a várfal megerősített csúcsaként a hadifoglyok elhelyezésére szolgált. Később obszervatóriummá alakították. Jelenleg turistalátványosság, amely fantasztikus kilátást nyújt ez egész városra 360 fokban.

12. Olyan híres írók alkotásaihoz nyújtott Isztambul inspirációt, mint Paul Theroux, Ernest Hemingway, Orhan Pamuk vagy Abdülhak Sinasi Hisar.

13. Isztambul 1502-ben a világ legzsúfoltabb városaként is ismert volt.

14. 1875-ben épült metróvonala a 3. legrégebben épült metróvonal a világon, a Beyoğlu negyedben található és 573 méter hosszú.

15. 2010-ben Isztambult választották Európa kulturális fővárosává, de olimpiát eddig még nem rendezhetett.

Forrás: turkeytravelcentre.com

képek forrása: istanbulhaber.com.tr, img5.lapunk.hu, dailymail.co.uk, istanbulmetrosu.blogspot.hu

Fordította: Csehi Anna – Türkinfo