10+1 érv egy észak-ciprusi nyaralás mellett

Ciprus, a szerelem szigete, melyet a májustól novemberig tartó nyári időszakban ellepnek a turisták. Mostanában egyre több kedvező feltétel adott, hogy minél többen eljuthassanak ebbe a paradicsomba. És ha már egyszer megadatik a lehetőség, akkor bizton állíthatom, hogy érdemes a sziget északi oldalát is felfedezni.

Maga Ciprus egy elég kis sziget, így a két legtávolabbi pontja közti távolságot is megjárhatod (Paphos-Dipkarpaz), akár négy óra alatt. Ciprus déli, szabad oldalán elsősorban görögök élnek, az északi pedig a Törökország által megszállt terület, ahol zömmel törökök élnek. Így egy nyaralás alkalmával akár két különböző ország kultúrájával is megismerkedhetsz. Ugye milyen szuper? Ha ez még mindig nem elég meggyőző, akkor adok még 10+1 okot arra, hogy meglátogasd a talán kevésbé ismert török részt is.

1. GIRNEI KIKÖTŐ

A patkó alakú kikötő Girne város központjában fekszik. Ez Girne első számú látványossága, mely egészen a közelmúltig kereskedelmi kikötőként is funkcionált. Az itt horgonyzó színes, mutatós halászhajók és yachtok teszik oly kedveltté a turisták és a helyiek körében egyaránt.

2. LALA MUSTAFA PASHA MECSET ÉS A SZIGET LEGÖREGEBB FÁJA

A Lusignan-korszakban, 1298-1312 között épült katedrális, mely egyik ékes példája a gótikus építészetnek ezen a mediterrán szigeten. A Lusignan királyok kezdetben Szent Sophia Katedrálisként hívták, később kapta a Szent Nicholas Katedrálisa nevet Jeruzsálem királya után. 1571-ben viszont a török megszállást követően az épületet mecsetté alakították, minarettel bővítették és megnyitották a török istentisztelet számára. Az épület bejárata előtt áll a sziget legöregebb fája, egy kelet-afrikai fügefa. Ez a fa az épülettel egyidős és mára 15 méteres magasságával nyújtózkodik a templomtornyok irányába.

3. SALAMIS ŐSI VÁROSA

Salamis ősi városát Tefkros alapította a bronz korban, Gazimagusa északi részén. A város maradványait 1952-1974 között tárták fel és azóta Észak-Ciprus egyik legfontosabb látnivalója. Megtekintheted itt mind a tornatermet, a fürdőt, a fórumot és az agora romjait is.

4. VOUNI PALOTA

A palota Kr. e. 500-ban épült Soli városa felett, egy magas hegycsúcson. A palotának összesen 137 szobája volt, amik mind a középudvarra néztek. Benne a városlakók éltek mindaddig, amíg Kr. e. 380-ban el nem pusztult egy tűzvészben.

5. SZENT HILARION KASTÉLY

A Szent Hilarion kastély egyike annak a három kastélynak, ami a Besparmak (Öt Ujj) hegyekben található és a tengerszint feletti 700 méteres magasságban helyezkedik el. A X. században kolostorral és templommal bővítették az épületet és ezután kapta a jelenlegi nevét egy szentről, aki Jeruzsálemből települt Ciprusra és a kastélyban töltötte imádságos éveinek utolsó öt évét. Nem csak történelmi jelentőséggel bír a hely, hiszen még magát Walt Disneyt is megihlette a kastély és környéke. A ‘Hófehérke és a hét törpe’ című rajzfilm helyszínét is ennek a misztikus, mesebéli környezet kapcsán rajzolták meg.

Folytatás

Forrás: hellomagyarok.hu