Észak-Cipruson dohányillat és pénzeső várja a turistákat, de a háború közbeszólt

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A nyárba fordulva aggodalom jellemzi a turisztikai világpiac azon részét, amely kitett a háborúnak, tehetős orosz vendégek millióiról kell lemondania. Ezzel a problémával küzd Észak-Ciprus is, amelyet pár éve még orosz és ukrán turisták árasztottak el.

Az emlék alig halványul, és évtizedek távlatából előtör, amint átkelek Ciprus déli részéről az északiba. Legalább húsz évvel ezelőtt történt, a megosztott Nicosiában, ahol az akkor még kis gyermekeim természetes kíváncsisággal másztak fel a főváros modern, déli részén épített lépcsőn, hogy átkukucskáljanak a megosztott metropolisz északi felébe. Megdöbbentek, hogy ott omladozó házakat, gazt, a romlás képeit látták, szemben a ciprusi főváros turisztikai, déli övezetében tapasztalt jóléttel. Ma is emlékeznek rá, amikor fényképeket nézegetnek.

A nagy lakosságcsere
A történelem okozta mély seb mára gyógyulni látszik Cipruson – az átkelés zavartalan, a megosztott szigeten nincs szikrázó ellentét, Észak is láthatóan fejlődik. Legfeljebb az ütött-kopott bódéban szolgálatot teljesítő, rövidnadrágos határőr készteti elgondolkodásra a turistákat: Észak-Ciprus a Földközi-tengeren, stratégiai területen fekvő sziget szebbik része

A NEMZETKÖZI JOG ÓCEÁNJÁN ÚGY LEBEG, MINT A HORGONY NÉLKÜLI HAJÓ.

1974-ben foglalták el a török csapatok Ciprus területének 36 százalékát, miután a helyi görögök katonai puccsot hajtottak végre, s az egész szigetet Görögországhoz kívánták csatolni. A törökökben felrémlett az 1830 óta létező elmélet az enosisról, tehát a görög földhöz tartozásról, amire kicsit erőltetetten s csak 1957-ben válaszoltak a sziget törökjei a taksimmal, ami a sziget görög–török részre osztását helyeselte, azaz ellenezte a kizárólagos görög befolyást. Az 1974-es háború után, 1983-ban jött Észak-Ciprus önállóan bejelentett függetlensége, amit azonban azóta is csak Törökország ismer el.

Végrehajtották Európa egyik legnagyobb lakosság cseréjét: 196 ezer görög északról délre mehetett, 42 ezer török pedig délről északra. Ennek ellenére a modell közel negyven esztendeje működik, nincs látható nyoma ellenségeskedésnek.

A VILÁG HALLGATÓLAGOSAN TUDOMÁSUL VETTE, MERT NEM TUDOTT HELYETTE JOBBAT, TARTÓSABBAT KÍNÁLNI.

S hogy ez a jövőben is így legyen, arról negyvenezer török katona gondoskodik Észak-Cipruson. A török part alig hetven kilométerre húzódik, a tenger alatti ivóvíz-csővezeték pedig felbecsülhetetlen jelentőségű a nyáron száraz szigetrész számára.

Folytatás

Forrás: index.hu