Hozzávalók:
2 pohár kis szemű bulgur (törtbúza)
3 evőkanál liszt
só, pirospaprika
Öntethez:
fél kg joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
só
Szószhoz:
3 evőkanál teavaj vagy margarin
pirospaprika , menta (nane)
Elkészítés:
Forró vizet öntünk a bulgurra, letakarjuk és hagyjuk megpuhulni, felduzzadni. Ez kb. 15 perc. Ezután egy tálba összekeverjük a bulgurt az összes hozzávalóval. Jól összedolgozzuk, mintha egy tésztát gyúrnánk. Kis golyókat, gombócokat formálunk belőle. Egy kevés vizet sóval felteszünk forrni. A gombócokat felfőzzük a vízben, majd egy tányérra szedjük.
Elkészítjük a szószt, a teavajat vagy margarint felhevítjük és hozzáadjuk a mentát, pirospaprikát. Néhányat keverve rajta levesszük a tűzről. Először a joghurtos öntetet öntjük a gombócokra, majd a teavajas szószt.
Megjegyzés: Használhatunk a fokhagyma mellé vöröshagymát is. Egy kisebb fej vöröshagymát felaprózunk és 1-2 gerezd fokhagymával együtt hozzákeverjük a bulgurhoz.
Afiyet Olsun!
2013-04-13
Nushe