Visszatérhet Törökországba a Forma-1?

Kép forrása: www.pikrepo.com

Egyeztetéseket folytatott a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem — a téma a Török Nagydíj esetleges újbóli megrendezése volt.

Isztambulban 2005 és 2011 között rendeztek állandó jelleggel Forma-1-es versenyt, a koronavírus-járvány idején azonban a száguldó cirkusz mezőnye 2020-ban és 2021-ben is visszatért Törökországba. Már jó ideje lehet hallani olyan pletykákat, melyek szerint az Istanbul Park tulajdonosai újra szeretnék vendégül látni a Forma-1-et, most pedig Törökország képviselői az FIA elnökével ültek össze, hogy egyeztessenek a kérdésben, mint ahogy egy esetleges rali-világbajnoki (WRC) verseny megrendezése kapcsán is.

Az egyeztetésen jelen volt a korábbi török raliverenyző, Serkan Yazici, valamint a török autósport-szövetség elnöke, Eren Uclertopragi is, ám Ben Sulayem személyesen a török elnökkel, Recap Tayyip Erdogannal egyeztetett.

„Egyeztettünk a Forma-1 és a WRC Törökországba való visszatéréséről” — nyilatkozta az FIA elnöke a találkozót követően. „Az Istanbul Park egy modern pálya, ami népszerű a versenyzők körében, miközben Isztambul városa egy lenyűgöző metropolisz, mely tárt karokkal várná vissza a Forma-1-et.”

„Erdogan elnök is felismerte annak fontosságát, amilyen hatása a világklasszis motorsportnak — a Forma-1-nek és a WRC-nek — lehet az országra.”

Az isztambuli versenypálya jelenlegi bérlője, az Intercity szerződése lejárt, nemrég pedig új pályázatot írt ki az alapítványi főigazgatóság. Ebben 117 millió dolláros bérleti díjat határoztak meg a futamidőre, emellett pedig az új tulajdonosoknak garantálniuk kell, hogy 2026-tól újra F1-es versenyt rendeznek majd — az erre vonatkozó szerződést pedig a pálya átvételétől számított egy hónapon belül alá kell írniuk a Formula One Managementtel [FOM].

A pályázat nyertesét áprilisban jelentik majd be, az új bérlő lesz majd a felelős az Istanbul Park felújításáért is — mely feltehetően előfeltétele lenne annak, hogy a versenypálya visszakerüljön a Forma-1-es versenynaptárba.

Forrás: f1vilag.hu