Végre egy nekem való film!

Több sorozat után bemutatták az első olyan filmet, melyet a Netflix Törökországban, török alkotókkal készített. 2020. június 19-én került a szolgáltató oldalára az egész estés film, így ezen a napon az egész világ láthatta. Eredeti nyelve természetesen török, feliratot angolul, törökül, magyarul és még számtalan nyelven találunk hozzá.

Yarına Tek Bilet a címe, melyet fordíthatunk „Jegy a jövőbe” szavakkal vagy még inkább úgy: a holnap egy odaútra szóló jeggyel érhető el. A magyar Netflixen – szerintem nem túl szerencsés módon – Végállomás: a szerelem címet kapta. Hamisítatlan romantikus történetet: néha sírunk, néha nevetünk, és egészen a végéig újabb és újabb titok vagy meglepetés tárul fel előttünk.

Kinek kötelező megnézni?

Annak mindenképpen, aki – pontosan úgy, mint én – rajong a 2004-ben készült Mielőtt lemegy a Nap (Julie Delpy, Ethan Hawke) című filmért és annak minden folytatásáért. Bár itt egészen más a vonatút története, ebben a filmben is egy – egymás számára teljesen idegen – lány és fiú együtt utazik egy hosszú vonatúton. A két szereplő és párbeszédeik elegendőek ahhoz, hogy másfél órán át élvezettel hallgassuk, nézzük a filmet.

Nem hagyhatja ki az sem, aki szereti a jó filmzenét. Garantálom, számtalanszor fogják meghallgatni a dalokat, melyek a filmben felcsendültek. Van közöttük régi, de egészen új is, török és külföldi is. Szerencsére a teljes filmzene fent van a Spotifyon, így könnyen elővehetjük bármikor.

Rendezője Ozan Açıktan  –  egyéb munkái: Annemin Yarasım, Aile Arasında  és a szintén Netflix-produkció Atiye. Açıktan részt vett a forgatókönyv elkészítésében is alkotótársával, Faruk Özertennel (korábbi közös munkájuk, a Silsile szintén megtalálható a Netflixen).

A főszereplőket más alkotásokból is ismerhetjük.

Metin Akdülger – a férfi szereplő – lassan minden produkcióban feltűnik. Tévében először a Medcezirben, később a Muhteşem Yüzyıl Kösem (A szultána), a Şahsiyet és az Atiye sorozatokban szerepelt. 2010 óta áll színpadon, és közel tíz mozifilmben szerepelt már.

Dilan Çiçek Deniz – a női főszereplő – ilyen hosszú listát még nem tudhat magáénak. Egy mozifilmben és három sorozatban szerepelt, ám 2016-ban neki ítélték az Altın Kelebek fiatal tehetségeknek járó díját. Tudni lehet még róla, hogy 2014-ben a Miss Turkey versenyen második helyezett volt.

Végül a történetről röviden: Ali és Leyla Ankarából utazik Izmirbe 14 órán keresztül. Véletlenül egy kupéban ülnek, és rajtuk kívül nincs más a kocsiban. Hamar megtudjuk, hogy azért, mert Ali – a fiatal ügyvéd, aki egy esküvőre megy – három barátjával ment volna, de ők lemondták az utat. Leyla, a fiatal hegedűművész – akinek jegye sem volt a vonatra –,  ide ült, mert üresnek látta a kupét.

Nehezen indul a beszélgetés, de Izmirig nagyon sok mindenre fény derül. A film utolsó 3-4 percében pedig egyetlen szó sem hangzik el, mégis pontosan tudjuk, mit éreznek, mit gondolnak. Ráadásul sétálhatunk velük együtt a híres izmiri tengerparton.

Felmerült bennem is, de már a készítőkben is, hogy színpadra is állíthatják a történetet. A kétszereplős, kevés helyszínen játszódó, remek párbeszédekkel tűzdelt történet ott is megállja a helyét.

Erdem Éva – Türkinfo