Váratlan húzás: török kézbe kerültek a Versatile nagytraktorok

Kép forrása: youtube

Meglepő és méretes üzletre került sor Észak-Amerikában a tavalyi év legvégén. A Versatile nagytraktorokról ismert kanadai gyártóvállalat orosz kézből törökbe került.

A Buhler Industries kanadai mezőgépgyártó vállalatot 1969-ben alapította a névadó John Buhler. 2000-ben sikerült megszerezniük a Versatile traktordivíziót a New Hollandtól, és így már a nagytraktoraikról is ismertté váltak a nagyvilágban.

2007-ben nagy feltűnést keltett, hogy az orosz Rostselmash felvásárolta a céget, ám ez az állapot a jelenlegi politikai-gazdasági környezetben egyre inkább tarthatatlanná vált. Számítani lehetett arra, hogy a több éve tartó orosz-ukrán háború, és a vele járó nyugati szankciók a Buhler Industries működésében is éreztetni fogják hatásukat.

A változás a tavalyi év legvégén következett be, a kanadai gyökerű mezőgépgyártó december 28-án jelentette be, hogy vége az orosz tulajdonlásnak. A török ASKO Holding akvizíciója azt jelenti, hogy a Magyarországon is egyre népszerűbb Basak traktorok anyavállalata birtokába került a Buhler Industries.

Az ASKO Holding a részvények 96,7 százalékához jutott hozzá, mindössze 8 nappal azután, hogy a tervezett ügyletet bejelentették. A törökök 60,5 millió kanadai dollárt fizettek, ami azt jelenti, hogy a Rostselmash 1,16 dollárt kapott részvényenként.

Az oroszok nem jártak jól, hiszen 2007-ben még 145 millió dollárt fizettek a vállalat 80 százalékáért, majd ezt növelték 97 százalékra 2021 végére, további 12,3 millió dollárért. Az ASKO Holding a felvásárlásban kiváló lehetőséget lát arra, hogy terjeszkedjen az értékes észak-amerikai piacon.

Forrás: agroforum.hu