Váratlan dolog került elő egy 11 000 éves temetkezési helyen Törökországban

Emma Louise Baysal/Ankara University

Délkelet-Törökországban talált csontvázak szája és füle körül talált kődíszek bizonyítják, hogy az emberek már az őskor óta díszekkel ékesítik testüket, és már akkor foglalkoztak azzal, hogy milyen a megjelenésük – közölték a térségben ásatásokat végző régészek.

Régészek a mai Törökország és Irak területét is magában foglaló termékeny félhold területén, ahol az őskori emberek földművelés céljából letelepedtek, több ásatáson is apró, vékony és hegyes köveket találtak – de egészen mostanáig nem tudták, hogy mire használták őket.

Emma Louise Baysal, az Ankarai Egyetem régészprofesszora elmondta, hogy eddig nem találtak olyan testet, amelyben az ékszer még a helyén lett volna.

„A Boncuklu Tarla-i lelőhelyen azonban mindegyik ékszert megtaláltuk a csontvázakon, nagyon közel a fülükhöz és az ajkaikhoz” – állítja a professzor, aminek köszönhetően a szakértők most először következtethetnek arra, hogy minden bizonnyal piercingként használták őket.

Baysal szerint a csontvázak alsó állkapcsukon lévő fogainak kopásából is arra lehet következtetni, hogy az őskori emberek alsó ajkaikon piercingeket hordhattak. Az ásatás helyszínét körülbelül 11 000 évvel ezelőtt egy vadászó-gyűjtögető csoport lakta, akik végül le is telepedtek a térségben.

Az ásatások folytatódnak a területen, ahol a régészek elmondása szerint eddig több mint 100 000 leletet tártak fel.

Forrás: hvg.hu