Vadkanvadászat Törökországban

Kép forrása: www.pxfuel.com

A pandémia elmúlásával az év elején újra külföldi vadászati program tervezésébe fogtunk Péter fiammal. Mivel már számos sikeres külföldi vadászatom szervezését Paller Attila, a Vadászutak Kft. tulajdonosa szervezte, most is Attilával kezdtük el a szóba jöhető programok számbavételét.

A magyar vadászok kedvelt vadjára, a vaddisznóra esett a választás, mivel az ASP miatt itthon igencsak megcsappant a sikeres vadászatuk lehetősége. Ráadásul Törökországban híresen nagy agyarú kanok elejtésére van lehetőség. Az utazás 2023.08.02-án indult, leküzdve a fegyverkivitel adminisztrációs nehézségeit. A célállomás Antalya, a kedvelt török üdülőhely reptere volt, ahol Serkan Mert, a Caprovishunt cég vezetője igazi török vendégszeretettel várt, pillanatok alatt intézve a fegyverek beléptetését az országba.

A vadászterület közepén elhelyezkedő 60.000 lakosú Bucak városba 1 órás út után érkeztünk meg. Mivel az utazás nem volt fárasztó, még az érkezés napján este kilenc órakor, a kíváncsiságtól hajtva, kimentünk a várost övező 1.000-1.200 m magas hegyekbe, felmérni a terepet.

A teliholdat követő éjszaka a hold a felhőtlen égen ragyogott, ahogy tette ezt végig a vadászati program alatt. Estére már a levegő is lehűlt, így a nappali 37 Celsius fok után kellemes 20 fok volt éjszakánként. A vadászterület kb. 100km hosszú, és helyenként 70 km széles, így a fiammal nyugodtan tudtunk egymástól független mozogni a terepen.

A vadászati rituálé a következő volt: terepjáróval a kanok egymást követő élőhelyének egymástól 15-20 km-re lévő megközelítése, cserkelés a kan előfordulásának helyéig, kb. 150-200 métert, ami általában a visszaforduló útkanyarokban volt. Aztán megfigyelés, majd lőbotról lövés, 100-néha 200m távolságra. A cserkelés nem hasonlítható a magyar erdőkben szokásoshoz. Nincs hallgatódzás, nyomkeresés. Itt a cél; minél halkabb megközelítése a vélelmezett helynek, ami néha nem is volt olyan könnyű a murvás, köves, de jó állapotú hegyi utakon. A Péter fiam kísérője minden eseten levettette a bakancsot, az utolsó 50-60 méteren. Az este 9 órakor kezdődő vadászat, minden éjszaka hajnal 3-4 órakor végződött, ami azért több nap után némi fáradságot okozott.Egy-egy vadászat alkalmával 6-7 helyet jártunk be. Az érkezésnapi éjszaka nem láttam disznót, de Péter fiamnak sikerült egy 23 cm-es kant lőni. A nappali alvás rövid volt, de aztán elérkezett a második vadásznap estéje is. A vendéglátóink által biztosított bőséges, és finom vacsora után, megint az erdőkben talált a fénylő telihold. A gépkocsis közelítést követően, vállamon a 23 éve hű társam, a 30-06 kaliberű TIKKA puskámmal, a tárban a SAKO super hammerhead 11,7 g lőszerrel, elindultunk az óvatos gyaloglásra. Az útkanyart óvatosan megközelítve, kibújva a takarásból, előtűnt a kan az út szélén. Sok nem látszott az agyarából, de a kísérő kiadta a vezényszót: Shot!

Folytatás

Forrás: agrojager.hu