Urfa usulü biber dolması (Töltött paprika urfai módon) – Szegedi Ági

A receptet egy kedves tanáromtól tanultam. Török óra előtt összedobtuk, szünetben már ehettük is az ínycsiklandó illatú paprikát. Muszáj volt otthon is kipróbálnom!

Hozzávalók:

10-12 db kápia paprika
500 g darált hús (borjú a legfinomabb, de helyettesíthető mással is)
5 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
Só, bors, őrölt római kömény, paprikapehely (ízlés szerint csípős)
6-8 dkg vaj

A fokhagymát zúzzuk össze. A paradicsomot hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Gyúrjuk össze a darált húst a paradicsommal, fokhagymával, sóval és a fűszerekkel. A paprikákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a kalapjukat úgy, hogy ne essenek le, még legyen egy kis darab, ami összetartja. Kaparjuk ki belőle a csumát és a magokat.

Töltsük bele a húst a paprikákba, nyomjuk vissza a kalapjukat. Helyezzük bele őket egy tepsibe. A tetejére daraboljuk rá a vajat, majd kb. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre. A paprika és a töltelékben lévő paradicsom enged annyi levet, hogy nem szükséges aláönteni vizet. Piláffal tálalva az igazi.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo