Új törökországi helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára

Hét újabb – négy természeti és három kulturális – helyszínt vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozáson. Ezek közül az egyik a Törökország délkeleti részén található Arslantepe-domb.

Arslantepe – vagyis „Oroszlánhegy” – 2014 óta szerepelt az UNESCO világörökségi várományosi listáján mint Törökország egyik legkorábbi vallási és világi helyszíneinek.

Arslantepével az UNESCO világörökségi listáján szereplő török ​​helyszínek száma 19-re emelkedett.

Arslantepe régészeti lelőhelye a Malatya síkságon található, öt kilométerre a városközponttól és 15 km-re az Eufrátesztől.

„Ez egy 4 hektáron elterülő 30 méter magas domb, amely az évezredek alatt (az i. e. 6. évezredtől a késő római korig) a települések egymásra épülésével alakult ki”- olvasható az UNESCO honlapján.

A közel-keleti civilizációk találkozási pontján lévő település története kulcsfontosságú eseményekről és változásokról tanúskodik. A római Sapienza Egyetem több mint 50 éves régészeti feltárása számos civilizáció gazdag leletanyagát tárta fel a területen.

A kutatásoknak köszönhetően a Felső-Eufrátesz régiójának ezeréves történetére is fény derült, mely szerint Arslantepe kivételes szerepet töltött be a hierarchikus társadalmak, az első központosított politikai és gazdasági rendszerek létrejöttében, valamint a bürokrácia kialakulásában.

„A helyszín arról is tanúskodik, hogy ezek a döntő változások az emberi történelemben először egy nagy területen, köztük Mezopotámián kívül a kelet-anatóliai Eufrátesz régióban következtek be.”

Forrás: aa.com.tr

Kollár Kata – Türkinfo