Türlü – Szegedi Ági

Az ételnek létezik húsos változata is, ezúttal a húsmentest mutatom be. Készíthetjük sütőben is.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
1 db padlizsán
2 db cukkini
4 db burgonya
1 db zöldpaprika (vagy sárga húsú)
4 db kápia paprika
2 db paradicsom
1 ek paprikakrém
1 kis doboz sűrített paradicsom
4 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű, őrölt koriander, menta, őrölt pirospaprika, csípős paprikapehely (opcionális), rozmaring

A tálaláshoz:
finomra vágott kapor, petrezselyem
joghurt

Kezdjük a padlizsánnal. Mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd héjastul kockázzuk fel. Tegyük egy tál sós vízbe, legalább negyedórára.

A cukkinit is mossuk meg, vágjuk le a végeit, héjastul kockázzuk fel. A kápia paprikát csumázzuk ki, vágjuk nagyobb kockákra. A burgonyát hámozzuk meg, szintén daraboljuk fel nagyobb kockákra, felhasználásig tegyük hideg vízbe.
A zöldpaprikát (vagy tv paprikát) vágjuk apró kockákra, a paradicsomot szintén, de előtte húzzuk le a héját. Aprítsuk fel a vöröshagymát, zúzzuk össze a fokhagymát. A fűszerekből ízlés szerint állítsunk össze egy fűszerkeveréket.

Öntsük az olívaolajat egy fazékba. Dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük meg. Adjuk hozzá a paprikakrémet, pirítsuk együtt egy percig. Tegyük bele a kockákra vágott zöldpaprikát, majd a paradicsomot is. Pároljuk meg. Egy külön tálban keverjük el a sűrített paradicsomot kb. fél liter vízzel. Szórjunk bele sót.

Tegyük a fazékba a kápia paprikát. Hintsük meg a fűszerkeverékkel, sózzuk, adjuk hozzá a zúzott fokhagyma kb. egynegyedét. Merjünk rá egy-két merőkanál paradicsomos levet. Egy-két perc múlva tegyük rá a burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, mehet rá a fokhagyma újabb egynegyed része, majd a paradicsomos lé.

Egy-két perc múlva óvatosan keverjük át, adjuk hozzá a cukkinit, arra mehet a só, fűszerkeverék, fokhagyma, egy-két merőkanál lé. A legtetejére kerül a padlizsán, melyet az előzőekhez hasonlóan sózunk, fűszerezünk, fokhagymázunk. Öntsük rá a maradék paradicsomos levet. Még egyszer óvatosan keverjük át, innentől inkább már csak rázogassuk az edényt, nehogy összetörjük a zöldségeket.

Közepes lángon főzzük puhára. Amikor a burgonya megfőtt, kész az étel. Melegen, hidegen egyaránt tálalható. Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízei. Adhatunk mellé joghurtot, finomra vágott petrezselymet, kaprot. Én reszelt sajtot is kínáltam hozzá.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo