Törökországi kikötőkben úszhatják meg a szankciókat Abramovics jachtjai

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország a Krím 2014-es annektálásakor sem csatlakozott a szankciós politikát folytató országokhoz, és most is semleges és értékes közvetítőként pozicionálta magát az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon.

Két, több millió dolláros szuperjacht érkezett a héten két délnyugat-törökországi kikötővárosba. A hajók a CNBC értesülései szerint Roman Abramovics orosz oligarchához tartoznak, aki továbbra is a nyugati szankciók elkerülésére játszhat.

Az Eclipse, egy 533 láb (körülbelül 162 méter) hosszú, hatemeletes szuperjacht – a világ egyik legnagyobbja – kedden kötött ki Marmaris üdülővárosban, a hajó nyomkövető adati alapján épphogy megkerülve a közeli görög szigeteket, ezzel együtt pedig az uniós szankciók hatókörét.

A két helikopterleszállóval, két úszómedencével, diszkóteremmel és mini tengeralattjáróval felszerelt hajó a 458 láb (majdnem 140 méter) hosszú Solarishoz, a Chelsea FC tulajdonosának másik luxusjachtjához csatlakozott, amely hétfőn érkezett a törökországi Bodrum üdülőhelyre.

A két, bermudai zászló alatt közlekedő szuperjacht bizonyítottan Abramovics tulajdona, és egyenként legalább 600 millió dollárt érnek, így a klubtulajdonos jelenleg 1,2 milliárd dollárt parkoltat (a szó szoros és átvitt értelmében is) az EU-n kívüli országban, amivel az orosz gazdasági elitet célba vevő amerikai, brit és uniós szankciókat igyekszik kijátszani. Ez legitim lépés – mindaddig, amíg a jachtok elkerülik a szankciókat alkalmazó országok felségvizeit.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu