Épségben ért a török partokhoz az első gabonaszállító hajó Ukrajnából

Photo by Chris Hearn on Unsplash

Az első gabonaszállító hajó, amely háború idején elhagyta az ukrán kikötőket, biztonságosan lehorgonyzott kedden Törökország partjainál, míg egy magas rangú tisztviselő azt mondta, Ankara arra számít, hogy naponta nagyjából egy gabonaszállító hajó indul Ukrajnából a megállapodás keretében.

Az első hajó, a Razoni, amely 26 527 tonna kukoricát szállított Libanonba, a Boszporusz bejárata közelében horgonyzott le a Fekete-tenger felől helyi idő szerint este hat körül, mintegy 36 órával az ukrajnai odesszai kikötőből való indulás után.

A török védelmi minisztérium szerint az isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) küldöttsége, ahol orosz, ukrán, török és ENSZ-személyzet dolgozik, szerdán reggel vizsgálja meg a hajót.

A hajózás azután vált lehetővé, hogy Ankara és az Egyesült Nemzetek Szervezete a múlt hónapban gabona- és műtrágyaexport-megállapodást kötött Moszkva és Kijev között – ez ritka diplomáciai áttörés egy olyan konfliktusban, amely elhúzódó háborúvá vált.

“Reméljük, hogy holnap még több kifelé irányuló mozgás lesz” – mondta Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője New York-i újságíróknak. “Ez kényes, összetett és bonyolult helyzet, de már hajóindulásokat terveznek.” Dujarric elmondta, hogy az exportszerződés hatálya alá tartozó három ukrán kikötőben körülbelül 27 hajó volt, amelyek “hosszú ideig a kikötőben vártak rakományokkal, aláírt szerződésekkel, útra készen”.

Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő hozzátette, hogy Razoni indulását néhány nappal késleltették “műszaki problémák”, amelyeket már orvosoltak, és a NATO-tag Törökország arra számít, hogy a biztonságos átjáró folyosó jól fog működni.

A megállapodás részeként mind a négy fél figyelemmel kíséri a szállítmányokat és ellenőrzéseket végez az isztambuli JCC központból – írta a Reuters.

A Kreml közölte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök péntekre tervezett tárgyalásain többek között szó lesz a török közvetítéssel létrejött, az ukrán fekete-tengeri gabonaexport akadályainak feloldásáról szóló megállapodásról. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta az újságíróknak, hogy a megbeszélések során kitérnek arra, hogy milyen hatékonyan működik a 120 nap után megújítandó megállapodás.

Forrás: agroforum.hu