Törökországba toloncolná ki az illegális bevándorlókat a brit külügyminiszter

Az, hogy a törökök készen állnak-e erre, másik kérdés, Ankara ugyanis már évek óta hangoztatja, a 2015-ös nagy migrációs válság után megtelt, nem tud befogadni több menekültet – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Ahmed akacha / pexels Idlib Governorate, Syria

Szoros verseny folyik az Egyesült Királyságban Boris Johnson nemrégiben lemondott miniszterelnök székéért, valamint a kormányzó Konzervatív Párt vezetéséért. Liz Truss külügyminiszter jelenleg harmadik helyen áll az öt jelölt közül, amennyiben ő nyerné meg a kormányfői pozíciót, Ruanda mellett Törökországra terjesztené ki a kitoloncolási rendszert – írja a Magyar Nemzet a The Times konzervatív brit napilapra hivatkozva.

Az, hogy a törökök készen állnak-e erre, egy másik kérdés, Ankara ugyanis már évek óta hangoztatja, hogy a 2015-ös nagy migrációs válság után megtelt, nem tud befogadni több menekültet. Törökország gyakorlatilag élen jár a menekültek befogadásában: az országban mintegy négymillió, főként szíriai migráns él. Noha Recep Tayyip Erdogan török elnök célja, hogy egy részük hazatelepüljön, sokan több lehetőséget látnak Törökországban, mint Szíriában, ezért inkább maradnának. Tavaly nyáron a tálib hatalomátvétel után is tömegek indultak el a jobb élet reményében Afganisztánból, Erdogan már akkor is úgy üzent az európai országoknak, „viseljék az afgán migráció terhét”.

Forrás és folytatás