Törökország tavai – Tuz-tó

Törökországban az ország természeti adottságainak köszönhetően számos tó található. Az itteni tavak közül többet a világ legnagyobbjai közt tartanak számon. A törökök szeretnek hétvégente kiruccanni valamelyikhez, hogy a festői környezetben pihenjék ki a hétköznapok fáradalmait. A tavak nagy része a turisták között is igen népszerű. Ebben a sorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat.

Forrás: pixabay.com

Ma a Közép-Anatóliában található Tuz-tóhoz (a tuz szó magyarul sót jelent) látogatunk.

A tó Ankarától 129 kilométerre található. A tavat könnyű megtalálni, hiszen az Aksarayból Ankara felé tartó főútvonal mellett fekszik.

A Tuz-tó (törökül: Tuz Gölü), ókori neve Tatta-tó, 1500 km² területével Törökország második legnagyobb tava a Van-tó után, bár mélysége alig éri el a 2 métert.

A szabálytalan alakú, bizonytalan határvonalú tó tavasszal megduzzad, nyár végére viszont “kiürül”.

Az Anatóliai-magasföld félsivatagos sárgás földszíneit olykor lefolyástalan tavak széles víztükrei törik meg: amíg tart a könnyen illanó csoda-délibáb. A tó ugyanis csak tavasszal, a nagy esők és a hóolvadás után hatalmas: nyáron egyre zsugorodik a hőség miatt. Mivel ez az óriási párolgás évezredek óta sújtja ezt a lefolyástalan medencét, úgynevezett ovát- 26-33%-os sótartalom – halmozódott fel. Ennek köszönhetően az egész tó élettelen, partját és medrét több méter vastag sókéreg fedi.

Régen ezt összesöpörték a helyi nomádok, és az Oszmán Birodalom egészében terjesztették az így nyert természetes ízfokozót.

Mindenképpen csodálatos látványt nyújt a tó, különösen nyár végén, mikor az amúgy sem mély meder még sekélyebb lesz, és a tó eredeti, tavaszi méretének töredékére zsugorodik. Ilyenkor be lehet sétálni a medrébe, ahol jól látszik a vastag sókéreg, ami az idők folyamán halmozódott fel. A táj naplementekor a lenyugvó nap hihetetlen fényeket és színeket produkál, elkápráztatva az ide érkezőket.

Ha erre visz az utunk, ne hagyjuk ki ezt az élményt.

Forrás: wikipedia.org, moksha.hu

Kollár Kata – Türkinfo