Nevében tó, valójában csak egy sivatag – A Tuz-tó katasztrófája

Nincs ember, aki, ha meglátja a Tuz-tónál naplementekor készült fotókat, melyen ezer meg ezer flamingó látható, ne akarna azonnal odalátogatni, hogy személyesen is tanúja legyen a csodának. Ez a csoda minden évben június végén, július elején megismétlődik.

Törökország második legnagyobb tavát flamingó paradicsomként is emlegetik. Helyesebben: emlegették! 2021 júliusában olyan természeti katasztrófának lehetünk tanúi, mely alapján inkább madártemetőként gondolhatunk rá.

Fotó: Fahri Tunç Forrás: Dr. Sefa Ulukan – TFSF elnök Facebook oldala

A tó az egyik állomás a flamingók vándorlási útvonalán, ahol megpihennek, sőt tojást is raknak. 2019-ben nem kevesebb, mint 20 ezer 318 kismadár kelt ki a tojásokból. Normális esetben a fiókák és szüleik szeptemberig maradnak a környéken, amíg a kicsik meg nem tanulnak repülni és el nem indulnak vándorútjukra.

2021-ben is hasonló számú fióka volt, ám közülük legalább 5000 itt lelte halálát. Szomjan és éhen haltak.

Emberek! Mit tesztek?

Aki ismer engem, tudja, hogy tisztelem és szeretem a fényképészeket, akik elénk tárják a világot. Most is egy fényképész az, akinek segélykiáltása bejárja a sajtót. Fahri Tunç természetfotósról van szó, az Aksarayi Fényképészek Egyesületének elnökhelyetteséről, kinek nevéhez számtalan olyan projekt fűződik, melyben a természet és Törökország szépségét kívánja megmutatni. Most segítséget kért képeivel: felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek valamit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fahri Tunc (@fahri.tunc) által megosztott bejegyzés

Az alábbi riportfilmben elmondja: víz van, nem a százaság a gond, ahogy első látásra gondolnánk. A vizet azonban egyszerűen „ellopja” az ember a tóból. Csatornákon vezetik azt el, illetve a tóba érkező víz útját lezárják, hogy azzal a termőföldeket öntözhessék. Így a tó – a parttól mérve 1,5 km hosszan – egyszerűen kiszáradt. A fotós legfőbb gondnak azt érzi, hogy Ankara, Konya és Aksaray tartományok vezetői semmit sem tesznek. Azok a vezetők, akik normális esetben mind büszkén magukénak mondják a Tuz-tavat – mivel az a három tartomány határán fekszik – most mind csak széttárják a karjukat.

Fahri Tunç a tó jelenlegi állapotát drámai módon mutatja be nekünk egy filmben. A távolba mutat és ezt mondja: tónak hívjuk, ám valójában csak egy sivatag. Kontrasztként azt is láthatjuk milyen volt a táj, milyen volt itt az élet egy évvel ezelőtt.

Emberek! Térjünk észhez!

Erdem Éva – Türkinfo