Törökország: szinte totális kijárási tilalom, de a turisták szabadon mozoghatnak

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország még múlt hét végén zárt le szinte teljesen, de a kivételek közé bevették a beutazó külföldi turistákat is, így rájuk a nagyon szigorú lezárás nem vonatkozik.

A török kijárási tilalom szigorú szabályai

Röviden összefoglalom, hogy mennyire más a helyzet például a törököknél, mint volt valaha is Magyarországon. Érdemes azért ezen elgondolkodni kicsit, például Olaszországban is láttunk hasonló szabályokat, szóval mi még nagyon lazán vettük az egész járványt.

Abban az időszakban, amikor Európa már az újranyitás szakaszába lép, le kell vinnünk a napi esetszámot 5000 alá, ellenkező esetben súlyos károkat szenvedünk a gazdaság, a turizmus, a kereskedelem és az oktatás területén egyaránt
– nyilatkozta a döntést követően Erdogan, aki egyébként a lezárások ellen volt mindaddig, ameddig nem kényszerült rá.

Törökország két héttel április 29-e előtt már bevezette az éjszakai kijárási korlátozást este 19 óra és reggel 5 óra között, de mivel ez az intézkedés nem volt elégséges, ezért április 29. – május 17. között a törököknek otthon kell maradniuk, kizárólag egészségügyi ellátás, valamint alapvető élelmiszerek vásárlása céljából hagyhatják el otthonaikat. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyben, az élelmiszeriparban és a nélkülözhetetlen feldolgozóiparban dolgozók. Minden oktatási intézmény bezárt és online tanításra állt át. Városok között is csak kizárólag engedéllyel lehet utazni. Aki minden részletre kíváncsi, elolvashatja a török kormányzat oldalán.

Turistákra vonatkozó korlátozások Törökországban

Szoktam mondani, hogy mindenki tájékozódjon a Konzuli Szolgálat oldalán, a török konzul oldalán, a török kormányzat oldalain, akinek van utazási irodás foglalása, tőlük is kérjen információt. A Spabook-hoz eljutott egy angol nyelvű belsős levelezés, amelyben azt taglalják, hogy a szigorú lezárás a turistákra nem vonatkozik.

A turisták szabadon mozoghatnak a nap bármely szakában és bármely város között. A lengyel külügy is megerősítette az értesülést.

A szállodákban szigorú egészségügyi protokollok betartása mellett továbbra is lehet tartózkodni, a helyek szolgáltatnak, a vendégeik számára az éttermeik működnek. Fitness termek és uszodák zárva tartanak, az élelmiszerboltok 10-17 óra között lehetnek nyitva. Arra kell tehát készülni, hogy az utcára kilépve ezúttal nem igazán lesz majd nagy alkudozás és pénzköltés. Ez most a pihentető, relaxáló, természetre fókuszáló utazás lesz azok számára, akik addig Törökországba látogatnak.

Forrás: spabook.net

Konzuli szolgálat