Törökország engedélyezte a Szputnyik V vakcina gyártását

Photo by Hakan Nural on Unsplash

A TASS értesülései szerint Törökország engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcina gyártását, miután ellenőrizték a vakcina gyártásához szükséges feltételeket és mindent rendben találtak.

A hírek szerint a Törökországban előállított Szputnyik V vakcina egy dózisa 10 dollárba fog kerülni, amely hasonló a kínai Sinovac oltóanyag árához. A gyártásról nem elsősorban az ár miatt döntöttek, hanem amiatt, mert így nem függnek többé a külföldi beszállítóktól, hanem határon belül meg tudják oldani a gyártást.

A Szputnyik V vakcinát forgalmazó Russian Direct Investment Fund (RDIF) még január 23-án állapodott meg Törökország vezető gyógyszerészeti vállalatával a gyártással kapcsolatban. Ezt követően az oroszok átadtak minden információt és technológiai tudást, amely szükséges a gyártáshoz.

A TASS kiemeli, hogy a Szputnyik V vakcinát már 60 országban engedélyezték a hatóságok és már 30 országban része a vakcina az oltási kampánynak. Felidézik, hogy a világszerte elismert Lancet orvosi szaklap szerint a vakcina hatékonysága 91,6 százalék.

Forrás: www.origo.hu