Törökország elkötelezett a fenntarthatóság mellett

Kép forrása: www.pxfuel.com

Törökország a közelmúltban a nemzetközi fenntartható turizmus érdekében egyezményt írt alá a Globális Fenntartható Turizmus Tanácsával. A világ negyedik legtöbb látogatót fogadó országaként elkötelezett amellett, hogy a nyaralófaluk az ötcsillagos szállodákig mindent fenntarthatóvá tesznek.

Ennek bemutatására, a Török Turisztikai Hivatal meghívására kollégánk, Nagy Angéla november 20-24 között ötnapos sajtóúton vett részt. Az útvonal Isztambulból tovább utazva több tartományba vezetett. A résztvevők elsőként a Fekete-tenger nyugati részén Paphlagonia térségébe, a római korban alakult város Pompeiopolis romjaihoz látogattak el.

Ezt követően a program része volt még egyebek közt a Karabük tartományban található ókori görög város, Hadrianopolis ásatásának látogatása is. Az eddigi feltárási munkák során a helyszínen régészek fontos alakokat, bika-, páva- és oroszlánfigurát is találtak mozaikokon. A települést kutatások szerint a késő hellenisztikus, a római és a korai bizánci korban lakták.

A felszíni kutatások során eddig összesen 14 középületet és egyéb építményt tártak fel. Az útvonal ezután az 1994 óta Unesco világörökség listáján szereplő Safranboluba vezetett. A terület sokáig sáfránytermelő vidék és kereskedelmi központ volt, amelyet a mai napig mecsetek, karavánszerájok és több száz oszmán korból megmaradt ház díszít. Az út során természetesen nem maradhatott el a rendkívül sokszínű és különleges török gasztronómia bemutatása sem.

Forrás: www.atv.hu