Török objektív: Süha Derbent – fotóművész, a vadvilág fotósa

„A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik képeikkel változó világunkat mutatják be nekünk. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

Süha Derbent 1963-ban Isztambulban született, 30 éve profi fotósként dolgozik.

A Cumhuriyet török lap újságírójaként kezdte szakmai életútját, majd az Atlas és a Marie Claire magazinok fotós-írójaként folytatta. Miután két éven keresztül a National Geographic Traveler magazin vizuális igazgatójaként dolgozott, egyre nagyobb érdeklődéssel töltötte el az utazás és a vadvilág fotózása. A vadon élő állatok és különösen a nagymacskákként ismert állatok megfigyelése miatt utazott világszerte és a gyönyörű állatokról természetes környezetükben készített fényképeket. Több mint 80 országban dolgozott. Számos projektet hozott létre különböző légitársaságok, fotográfiai vállalatok, bankok és szállodaláncok szponzorálásával.

Derbent 1998. áprilisában nyomon követte a kihalással veszélyeztetett bengáli tigrist, és az első olyan török​​ fotós lett, aki sikerrel fényképezte le a vadon élő tigrist.

Első könyve Yüz Yüze (Szemtől szemben) 2002-ben jelent meg. A könyv kiváló kritikai elismerést kapott a nemzetközi sajtóban; a CNN International sugározta Süha Derbent interjúját.

2003-ban a fotós két hónapig dolgozott Afrikában a BP és az Emirates közös projektjében, hogy felhívja a figyelmet azokra az állatokra, melyek a kihalás szélén vannak.

2011-ben egy olyan projektje valósult meg, amelyről régóta álmodott: összeállítottak egy kiállítást, mely a 7 nagymacskát természetes élőhelyén készített fényképeken keresztül mutatta be. A kiállítás az Ekavart Galériában került bemutatásra.

A ruandai állam 2015-ben meghívta a fotóst, hogy segédkezzen az országot bemutató vizuális archívum létrehozásában. Ennek keretében élhetett a hegyi gorillák családjával 10 napig. Az élményről minden előadásában büszkén mesél.

A fotós fő elfoglaltsága – a fényképezéseken kívül – a vadon élő állatok fotózásának, a helyszínre történő utazások megszervezése magánszemélyek és vállalatok számára. Testreszabott utazási csomagokat kínál azoknak, akik a vadon élő állatok területeit szeretnék meglátogatni világszerte.

Az elmúlt hét évben a Vatan török napilap vasárnapi mellékletében írt Süha Derbent’le Gezi (Utazás Derbenttel) címen. A cikkek különböző városokba történő utazásokhoz tartalmaznak tippeket.

Számos török ​​és külföldi újságban és magazinban megjelent utazással kapcsolatos cikkei több mint száz oldalt tesznek ki. Süha Derbent személyes fényképarchívuma több mint kétmillió képet tartalmaz.

A cikkben szereplő képek és információk forrásául szolgáltak, illetve további csodálatos fotókat nézhetünk meg a művész saját honlapján itt: http://www.suhaderbent.com/

Fényképekről, fényképészről szubjektíven

A cikket akár ezzel is kezdhettem volna, hiszen a fotós is ezzel indította az előadását, melyet volt szerencsém személyesen meghallgatni: „Nem fogok és nem is csináltam olyan munkát, amit nem szeretek”. És már ezzel megfogott. Ebben a mondatban benne van hitvallása, melyet követésre méltónak találok. Tedd, amit szeretsz! Tedd úgy, hogy mások is szeressék annyira, hogy az lehessen a munkád.

Csodálom azokat az embereket, akik áldozatokat hoznak azért, hogy amit csinálnak, tökéletesen végezhessék. Bármely területen is teszik ezt, legyenek akár művészek, sportolók, kézművesek és sorolhatnám.

Süha Derbent így dolgozik. Ezért is ajánlom megtekintésre azt a videót, ahol elmondja milyen is az ő munkamódszere, mi mindenre kell odafigyelni annak érdekében, hogy ő maga vagy az általa utaztatott emberek biztonságban fotózhassák a vadállatokat. Azokat az állatokat, melyeket hétköznapi ember természetes környezetében nem láthat, de a fotók által mégis kicsit közelebb kerülhetünk hozzájuk.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo