Török objektív: Mine Dal – a „Mindenki Atatürkje” projekt fotósa

 „A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik képeikkel változó világunkat mutatják be nekünk. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

A Török Fotóművészeti Szövetség (TFSF) tavaly hagyományt teremtett. Nemrégen kihirdették – immár második alkalommal – a TFSF 2020 Ödülleri (TFSF 2020 Díjak) elismerésben részesülő fotósok neveit. Néhányan egy életen át tartó munkájukkal, mások egy kiemelkedő projektjükkel érdemelték ki a megbecsülést. Átböngésztem a listát, és örömmel fedeztem fel rajta ismerős nevet, Özcan Yurdalanét (dokumentumfotós, oktató, utazó, író), aki az én tanárom is volt egy tanfolyamon. Azóta is örömmel hallgatom minden előadását, bármiről szóljon.

Egy másik díjazott, akin megakadt a szemem: Mine Dal fényképész, akadémikus. Az elismerést egy projektjéért kapta, melynek címe: „Everbody’s Atatürk – Halkın Atatürk’ü”, amit fordíthatunk Mindenki Atatürkje – A nép Atatürkje kifejezésekkel. Fényképeken örökítette meg és egy könyvben foglalta össze azt, ahogy az évtizedekkel később született emberek kimutatják kötődésüket a Török Köztársaság első elnöke iránt.

A fotós a 651 oldalas könyvéhez, 7 év alatt készített, 11.000 db fényképéből válogatott ki 400 képet. A kötetet bemutató szöveg így kezdődik: „A szabónál, a hentesnél vagy zöldségesnél, éttermekben és iskolákban, a fodrászatban és a cipőboltban – akárhová néz, megtalálja Atatürköt.” Mine Dal annyit tett, hogy felkereste ezeket a helyeket, és elhozta nekünk, hogy mi is láthassuk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mine Dal (@minedal0805) által megosztott bejegyzés

A fényképész elmesélte, hogy 2013-ban kezdte túráját, és egész Törökországot egyedül utazta be. Mostanra egy „térkép” állt össze a fejében arról, hol hogyan szeretik Aratürköt. Kiemelt jelentősége van Kadıköynek (isztambuli kerület) és Datça településnek (az Égei-tenger partján fekvő kisváros). Mardinban (dél-kelet törökországi város) pedig éppen ellentétét tapasztalta: ott szinte egyetlen kép sincs az egykori vezetőről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mine Dal (@minedal0805) által megosztott bejegyzés

Képeit úgy készítette, hogy barangolt, és lekattintotta, amit éppen látott, nem volt semmiféle előzetes beállítás a helyszíneken. Egy nap a demrei üvegházak környékén sétált, és szeretett volna ott is fényképet készíteni. Egyetlen Atatürk emléket sem talált. Emiatt az ott dolgozó munkást meg kellett kérdeznie: „Itt nincs jelen Atatürk?” „A szívünkben van” – válaszolta a férfi. „Mindannyiunk szívében ott van” – mondta a fotós. Erre a munkás: „Nem, nem úgy értettem.” Lehúzta a pólóját, és megmutatta a szíve fölé tetovált Atatürk-aláírást. Így született a könyv hátsó borítójának fotója.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mine Dal (@minedal0805) által megosztott bejegyzés

A kötet ráadásul nem csak Törökországban került kiadásra, hanem külföldön angol nyelven is megtalálhatják az érdeklődők. Eredeti kiadó: Edition Patrick Frey. A törökországi kiadó: Robinson Crusoe. ITT belelapozhatunk néhány fénykép erejéig, további képeket pedig ITT láthatnak.

Forrás: a kiadó (Robinson Crusoe 389) Facebook oldala

A könyv előszavát Zülfü Livaneli – a népszerű török író, zenész – írta, sőt a címét is ő adta. A zárszót a fotós régi szomszédja, Altan Öymen – politikus, parlamenti képviselő – fogalmazta meg.

Fényképekről, fényképészről szubjektíven

Nem kérdés, hogy az ilyen elhivatottságot, melynek Minde Dal bizonyítékát adta, csak megbecsüléssel emlegethetjük. Meglátta, amit mi is láthatunk, ha kinyitjuk a szemünket: Atatürk ott van mindenhol, ahol egy török – vagy a török vezetőt tisztelő – ember él.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mine Dal (@minedal0805) által megosztott bejegyzés

Mine Dal nem tett mást, csak megörökítette, hogyan fejezi ki szeretetét és tiszteletét a nép. Lefényképezte, hogy az is észrevegye, aki félig csukott szemmel jár a világban.

Információk forrása: cumhuriyet.com.tr

A fotós oldala, ahol egyéb képei között is böngészhetünk: Mine Dal Photohraphy

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo