Így készült a törökországi földrengés legmegrázóbb fotója

A törökországi földrengés ikonikus képévé vált az a fotó, amely egy édesapát ábrázol, amint a romok alatt holtan fekvő lánya kezét fogja. A kép történetéről most az azt készítő fotóriporter mesélt, aki elmondta, miután kiszúrta, hogy fotózzák, az édesapa kérte meg, hogy készítsen még képeket a halott lányáról és róla. Egy szívszorító fotó elkészítésének története.

Az egész világsajtót bejárta a napokban, és az Index is bemutatta azt a szívszorító képet arról a török édesapáról, aki a földrengés okozta romok alatt holtan fekvő fekvő kislánya kezét szorítja. 

Ugyan a kép kapcsán megannyi történet és találgatás látott napvilágot a megjelenése óta, most a képet elkészítő fotós mesélte el a természeti katasztrófa egyik jelképévé vált, mindenki retinájába beleégett fotó történetét. 

Adem Altan fotós – a Agence France-Presse (AFP) munaktársa, a kép forrása saját Facebook oldala

Adem Altan nem sokkal azután bukkant az összeomlott lakóparkra és a gyászoló édesapára, hogy február 7-én Ankarából a dél-törökországi Kahramanmaras városába utazott, hogy a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű, pusztító földrengés utóhatásait végigkísérje és dokumentálja.

A fotós a The Guardiennek elmondta, amikor a helyszínre ért, hatalmas káosz uralkodott a romok között, mindenhol a rokonaikat és szeretteiket kereső, kétségbeesett emberek mentek fel-alá, így a szeme egyből megakadt a rikító kabátjában egy helyben, a romokon ücsörgő édesapán. 

Amikor közelebb mentem hozzá, láttam, hogy valakinek a kezét szorítja, ezért fényképezni kezdtem

– mesélte a fotós.

Folytatás és részletek: index.hu

A török sajtóban az apáról és családjáról további részleteket olvashatunk: Mesut Hançert, az édeasapát, lánya sírja mellett is megkérdezte egy újságíró a szerencsétlenség napján átéltekől.

Ő nem volt otthon, mert hajnalban egy pékségben dolgozott. Azonnal hívta a családját, amint tudta. Felesége elmondta, hogy ő és két lánya, valamint fia jól vannak. De legkisebb lány, a 15 éves Irmak, a nagymamájánál maradt, mert unokatestvérei Kahramanmaraşba érkeztek azon a hétvégén. Hívta őket telefonon, de választ nem kapott, ezért rohant édesanyja házához. Mikor látta, hogy leomlott az épület, két kezével kezdett ásni ott, ahol tudta, hogy a nagymama lakása van.