Török írónő is szerepel a BBC 100 Women 2020 listáján

A BBC pár napja tette közzé azt a listát, melyen az a 100 nő szerepel, akit 2020-ban inspiráló és befolyásos nőként érdemes nekünk is megismernünk, bárhol is élnek a világon.

A közzétételben hangsúlyozták, hogy ebben a rendkívüli évben – amikor számtalan nő szerte a világon áldozatokat hozott mások megsegítésére – a 100 nő listáján egy név tiszteletadásként üresen maradt.

forrás: bbc.com

A listán szerepel egy török hölgy is: Gülsüm Kav orvos, akadémikus, aktivista, író, aki a We Will Stop Femicide társalapítója.

forrás: wikimedia, fotós: Flanoz

Az elmúlt években Törökországban nagyon magas volt a nők ellen elkövetett emberölések száma, és az Isztambuli Egyezmény (a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét szolgáló jogszabály) hatályon kívül helyezéséről szóló viták is erősödnek.

Gülsüm fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a nemi alapú erőszakra Törökországban, és támogassa a sok családot, akik gyilkosság miatt vesztették el nőrokonaikat.

A listát böngészve rátalálhatnak még egy hölgyre, aki Isztambulban él: Muyesser Abdul’ehed Hendan Kínában, Ghuljában született, és ujgur származású.

Hendan néven költőként és esszéíróként szerezett hírnevet, miközben orvostudományi tanulmányait folytatta. Miután befejezte az egészségügyi mesterképzését, elhatározta, hogy az írásra koncentrál.

2013-ban költözött Törökországba, és megalapította az Ayhan Education nevű szervezetet, amely a diaszpórában az ujgur nyelv oktatásával foglalkozik.

Debütáló regénye, a Kheyr-khosh, quyash (Búcsú a naptól) az első szépirodalmi mű, amely az ujgur régióbeli fogolytáborokról szól.

A teljes listát ITT tekinthetik meg.

Erdem Éva – Türkinfo