A török elnök továbbra is május 14-ét javasolta az idei elnök- és parlamenti választás időpontjaként

Kép forrása: www.pikrepo.com

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában továbbra is május 14-ét javasolta az idei köztársaságielnök- és parlamenti választás időpontjaként a február 6-i földrengések árnyékában.

Erdogan, aki a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén felszólalva úgy fogalmazott: a nemzet május 14-én megteszi, amit kell.

Február 6-án erős földrengések ráztak meg 11 dél- és délkelet-törökországi tartományt. A Törökországban és Szíriában több mint 50 ezer emberéletet kioltó katasztrófa miatt felmerült a választások elhalasztásának lehetősége.

Az idei választásokat legkésőbb június 18-án meg kell tartani, amit az alkotmány szerint későbbre halasztani csak háború esetén volna lehetséges. Erdogan már a katasztrófa előtt is május 14-ét javasolta.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) kedden azt közölte, hogy küldöttei felmérik a helyzetet a szerencsétlenség sújtotta térségben. Törökország több mint 85 milliós népességéből mintegy 13,5 millióan éltek a katasztrófaövezetté nyilvánított tartományokban.

A választásokat szervező hatóságokra többletfeladatot ró, hogy a természeti csapást követően legkevesebb kétmillióan az ország más részeibe települtek át, a helyben maradtak esetében pedig hiányos az infrastruktúra.

Az idei választásokra hat ellenzéki párt fogott össze, melyek Erdogan leváltását és a 2018-ban bevezetett elnöki rendszer előtti parlamentáris berendezkedés visszaállítását tűzték ki célul. A legnagyobb tömörülés közülük a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP). A szövetség még nem nevezte meg köztársaságielnök-jelöltjét.

Forrás: hirado.hu