Török bakancs(lista) – Ausztriától Törökországig: Szultánok útvonala

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyet megteszünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

Bécstől egészen Isztambulig tart az a túraútvonal, mely nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is nagy jelentőségű. Szulejmán szultán 1. és 2. bécsi hadjáratának útvonalát követi, így Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária és Görögország érintésével Törökországban ér véget.

A történelemórákról emlékszünk még a híres mohácsi csatára és a bécsi hadjáratra. Valójában napjainkat is érintő, hosszú utazás története ez. A Szulejmán szultán által használt utak nemzetközileg is fontos kulturális útvonallá váltak.

Tudnivalók a Szultánok útvonaláról

Az útvonal 8 országot érint, 2.100 km hosszú és a természetjárók egyik kedvence. A kulturális értékeket követő útvonal időnként letér a főútról, és az erdőkön át, gyalogutakon és falvakon keresztül folytatódik. Így a gyalogos utazók számára biztonságosabb és kényelmesebb túrázást tesz lehetővé.

A kempingezésen kívül egyéb szálláshelyek is rendelkezésre állnak. A falvakban találunk szálláshelyeket és több férőhelyes, olcsóbb árfekvésű turistaszállásokat, de akár szállodákat is.

Az útvonal Bécsből indul, Budapesten, Mohácson, Belgrádon és Szófián keresztül halad. Törökországba Kapıkulénél lép be. Ezen a képen egy utazó éppen Mohácson jár.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sultans Trail (@sultanstrail) által megosztott bejegyzés

A Szultánok útvonalának törökországi szakasza 390 km, nagyjából 18 nap alatt járható be, és mindenben megfelel a nemzetközi elvárásoknak.

Isztambulban a Topkapi palota kertjében ér véget. Ebben a tekintetben hasonlít a Via Militaris néven ismert útra, amely a római kor óta létezik, és az oszmán időszakban élte virágkorát.

Részletes tudnivalókért érdemes átböngészni az Edirnei Természetbarát Sport Klub (EDOSK) önkéntesének, Sedat Çakırnak a könyvét, mely az útvonalról is tartalmaz információkat, valamint Törökország és Görögország történelmébe is bepillantást enged.

Az útvonalon található városok teljes listája itt olvasható: https://outdoorturkiye.net/turkiye-kultur-rotalari-viyanadan-turkiyeye-uzanan-kultur-rotasi-sultanlar-yolu/

Rengeteg információt és segítséget találnak a Sultans Trail nevű honlapon.

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo

Forrás: outdoorturkiye.net