Török babfőzelék pastirmával – Kiran Katalin

fasulye_paszA török konyha klasszikus ételei közé tartozó pastirmás babfőzelék, egy igen tápláló,általában a téli hónapokban fogyasztott étel. Szeretném megosztani ezt a sokat dicsért receptet önökkel.

Hozzávalók:

½ kg fehér szárazbab
20 dkg, 4 szelet pastirma
3 db zöld csípőspaprika
1 db nem csípős hegyes zöldpaprika
3 paradicsom
fél csokor petrezselyem
8 db gyöngyhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg teavaj
1 teáskanál paprikapüré
2 teáskanál csípős chili paprikapor (lehet enyhén csípős is ízlés szerint)
1 teáskanál só, bors

Elkészítés:

1. A babot előző este áztassuk vízbe, egész éjszakára. Másnap szűrjük.
2. Tegyünk rá egy edénybe annyi vizet, hogy ellepje.
3. Az erős paprikákat tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A zöldpaprikát is ugyanúgy.
4. A paradicsomot 15 percig főzzük,- a víz lepje el-majd hámozzuk, magozzuk. Végül vágjuk apróra.
5. Hámozzuk meg a gyöngyhagymát, a fokhagymát is tisztítsuk meg, aprítsuk fel.
6. A megfőtt babot szűrjük le.
7. A pastirmát vágjuk fel kis háromszögekre.
8. Egy széles edénybe olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a paprikákat, a hagymát, pastirmát. Kevergessük közben.
9. Keverjük bele a paprikapürét, a paradicsom felét is, folyamatos kevergetés mellett.
10. Fűszerezzük.
11. 2 pohár vízzel öntsük fel, fedjük le, forraljuk fel.
12. Vegyük le a fedőt, távolítsuk el a habot a tetejéről, majd adjuk hozzá a maradék paradicsomot és a zöldpaprikát. Főzzük tovább.
13. Öntsük át a megfőtt ételt egy agyagedénybe.
14. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 30 percre. Pár kanálnyit vegyünk ki egy kis tálba. Kanállal pürésítsük, majd keverjük a babfőzelékbe.
15. Petrezselyemmel díszítsük.
16. Jó étvágyat! – Afiyet olsun 🙂

Pastirma: füstölt, nagyon vékonyra szelt marhából készült szalámiféle. Hasonlatos a magyar füstölt tarjához.

2014-04-28
Kiran Katalin