Tizenkét új helyszínnel gazdagodott az UNESCO világörökségi listája

Tizenkét, köztük kínai, argentin, indiai, török, valamint első ízben angolai és eritreai helyszínekkel gazdagodott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája.

Az UNESCO világörökségi bizottsága idén 41. ülését tartotta, ezúttal a lengyelországi Krakkóban. A 2017. július 2-12. között lezajlott konferencián döntöttek 12 új hely felvételéről.

Július 9-én a török külügyminiszter arról számolt be, hogy a Délnyugat-Törökországban található Aphrodisias régészeti lelőhely is felkerült a listára, ezzel Törökországban 17-re emelkedett a világörökségek száma. A hely egyébként 2009 óta szerepelt az UNESCO világörökségi várományosi listán.

A közlemény szerint „Aphrodisias (…) az egyik legfontosabb régészeti lelőhely Törökországban (…), kitűnő állapotban megmaradt szobrokkal, építményekkel, feliratokkal, és márványbányákkal.

Aphrodisias Törökország délnyugati részén, Aydın tartományban terül el, a Morsynus folyó felső völgyében. Két részre bontható: Aphrodisias régészeti területére és a várostól északkeletre elhelyezkedő márványbányákra. A területen magasodó Aphrodité-templom az i.e. III. századból származik, míg maga a város egy évszázaddal később épült. Aphrodisias a márványbányászatnak és a szobrászatnak köszönheti meggazdagodását. A város főutcái mentén építették fel a polgári élet legfontosabb épületeit, így templomok, színház, piactér és két fürdőház maradványait is megcsodálhatjuk itt.

És végül egy érdekesség Aphrodisiasról: A város felfedezése 1958-ra nyúlik vissza, amikor egy magazin legendás fényképészét, Ara Gülert küldte el Aydın tartományba, hogy dokumentálja a Kemer-gát megnyitását. Útközben azonban Güler sofőrje eltévedt, így találták meg Aphrodisiast, az Aphrodité istennőnek szentelt ősi kultikus központot.

Amikor Güler visszatért Isztambulba, elküldte a képeket egy építészeti folyóiratnak. Hamarosan kapott is egy táviratot a Horizon magazintól, amelyben színes fotókat és egy cikket kértek tőle. Güler javaslatára a cikk megírására a New York-i Egyetem professzorát, Kenan Erimet kérték fel, aki el is fogadta a megbízatást, ezt követően pedig életét Aphrodisias feltárásának szentelte.

Az UNESCO világörökségi listájára került még a törökországi helyszínen kívül a Csinghaj Hoh Hszil természetvédelmi terület, az argentínai Los Alerces Nemzeti Park, a Mongólia és Oroszország területére kiterjedő Bajkálontúl, a nyugat-afrikai Angola Mbanza-Kongo óvárosa, Aszmara (Eritrea fővárosa), a Dél-afrikai Köztársaság északi részén elterülő Khomani kulturális tájegység, a kambodzsai Sambor Prei Kuk régészeti lelőhely, a kínai Kulangszu sziget, az indiai Ahmadábád óvárosa,  az északnyugat-angliai Lake District (tóvidék), a brazíliai Valongo régészeti lelőhely is. A bizottság úgy döntött, hogy a Kárpátok és Németország ősi bükköseinek országhatárokon túli területei is felkerülnek a világörökségi helyszínek közé.

Forrás: alon.hu és hurriyetdailynews.com

Kollár Kata – Türkinfo