A Gordion régészeti lelőhely Törökország huszadik történelmi örökségeként került fel az UNESCO világörökségi listára

Október 2023 – Az UNESCO Világörökség Bizottság kibővített 45. ülésén, amelyet a Szaúd-Arábiai Királyságban, Rijádban tartottak, vették fel a Törökország fővárosában, Ankarában található Gordion régészeti lelőhelyet az UNESCO világörökségi listára. Szeptember 18-án a huszadik törökországi világörökségi helyszínként vették nyilvántartásba Gordiont.

Az UNESCO Világörökségi Egyezmény Gordion ókori városát „többrétegű ősi településként“ írja le, „amely magában foglalja Frígia, a vaskori független királyság ősi fővárosának maradványait.” Az UNESCO hozzáteszi: „A lelőhelyen végzett régészeti ásatások és kutatások rengeteg olyan maradványt tártak fel, amelyek a fríg kultúrára és gazdaságra rávilágító építési technikákat, térkialakításokat, védelmi rendszereket és temetkezési gyakorlatokat dokumentálják.“

Gordion Archive, Penn Museum wikimedia ( The Citadel Mound of Gordion seen from a hot air balloon)

Gordion: Ritka lelőhely megszakítás nélküli településekkel

Gordion ősi városa, amely Ankara Polatlı kerületében található, figyelemre méltó bizonyítéka annak, hogy milyen gazdag civilizációk hagytak nyomot az anatóliai területeken. A város, amely fontos metszéspont volt Kelet és Nyugat között, kivételes egyetemes értékeivel nyújt betekintést Anatólia történelmébe.

Fotó Stipich Béla wikimedia

A Gordion közelében található település, amely a Yassıhöyük-dombon található, a kora bronzkorból (i. e. 2500 körül) származó bizonyítékokkal szolgál. A Gordion ősi városának és környékének 4500 éven át tartó folyamatos benépesítése a világ azon ritka területei közé sorolja, amelyek a megszakítás nélküli települések leghosszabb történetével rendelkeznek. A terület vonzereje számos tényezőre vezethető vissza, ideértve a jelentős anatóliai kereskedelmi útvonalak mentén elfoglalt stratégiai helyzetét, a Sangarios (a mai Sakarya) folyóból származó bőséges vízkészletet és a földművelésre alkalmas kiterjedt termékeny földeket.

Forrás és folytatás és bepillantás Gordion történelmébe