A Világörökség része lett Gordion

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Felkerült a Világörökség listájára az ókori emlékeket magába rejtő ősi lelőhely Gordion.

Felkerült a Világörökség listájára az ókori emlékeket magába rejtő ősi lelőhely Gordion, amely a főváros, Ankara Polatlı településnénél található. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) az ókori emlékeket magába rejtő ősi lelőhelyet, Gordiont, felvette a Világörökség listájára.

Mehmet Nuri Ersoy kulturális és vendégforgalmi miniszter a közösségi oldalán megosztott üzenetében azt írta:

„Türkiye területéről huszadik helyszínet is vették fel az UNESCO Világörökségi listájára. Már a Világörökség része lett Ankaránk egyik egyedülálló kulturális értéke, Gordion városa.”

„Azonban még nincs vége! Jó hírt várunk az UNESCO-tól az anatóliai, fával alátámasztott mecsetekkel kapcsolatban is. A türkiyei helyszínekkel bővítjük a Világörökségi listát.” – áll Ersoy bejegyzésében.

Az UNESCO Világörökségi Bizottságának Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában tartott 45. ülésén hozott döntéssel Gordion, a fríg civilizáció fővárosa mostantól a világörökségi védelem alatt áll.

Gordionban a település története visszanyúlik az i.e. 2500-ra (korai bronzkor), ami azt jelenti, hogy ez a terület olyan ritka helyszínek között szerepel, amelyek az őskortól napjainkig lakottak voltak, ma is az ókori várossal szomszédos Yassıhöyükben lelhető a folytatása.

Gordion a 4500 éves múltban csak rövid időre elhagyatott településsé vált, annak köszönhetően olyan ritka helyszínnek tartják, amely az egyik legnagyobb múltú és az egyik legősibb település a világon.

Forrás: www.trt.net.tr