Teret enged a török alkotmánybíróság az egyik fontos ellenzéki pártnak

Kép forrása: hdp.org.tr

Visszavonta a török alkotmánybíróság csütörtökön azon korábbi döntését, amellyel elrendelte a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) állami támogatásának leállítását a HDP bezárása ügyében folyó perben – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A testület január 5-én rendelte el a párt állami támogatásának leállítását, „elővigyázatosságból és átmenetileg”. Később a HDP a döntés visszavonását kérelmezte, aminek a 15 tagú alkotmánybíróság most helyt adott.

Az ügy következő tárgyalását, amelyen HDP-illetékesek mondják el majd védőbeszédeiket, időközben március 14-ről április 11-re elnapolták.

A HDP bezárását célzó eljárást, terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva a legfelsőbb bíróság egyik ügyésze, Bekir Sahin kezdeményezte az alkotmánybíróságnál még 2021 márciusában. A testület 2021 júniusában fogadta be a keresetet.

A vádirat követelte a párt bezárását, megfosztását az állami támogatástól, valamint a tömörülés több száz tagjának eltiltását a politikától.

A vádirat szerint a HDP és a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) között „organikus” kapcsolat áll fenn, a kincstári forrásokat pedig a HDP a PKK-nak utalja tovább.

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu