Terbiyeli patates çorbası (Habart burgonyaleves) – Szegedi Ági

török2014 354Hozzávalók:

25 dkg darált csirke- vagy pulykahús
0,5 kg burgonya
4 pohár (2dl-es) csirkehúslé (kockából is lehet)
6 ek étolaj
2 db tojás
1/5 pohár paradicsomlé
½ citrom leve
½ teáskanál őrölt pirospaprika
½ teáskanál őrölt fahéj
Só, bors

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Ha nincs otthon csirke alaplevünk, leveskockából 4 pohár vízzel készítünk egyet.

A darált húst sóval, borssal összegyúrjuk, mogyorónyi, de inkább még kisebb golyócskákat formázunk belőle. Serpenyőben 3 ek olajat forrósítunk, ezen alaposan átsütjük őket.

A burgonyáról leöntjük a főzővizet, felengedjük a csirke alaplével, majd botmixer segítségével leturmixoljuk. Szükség esetén sózzuk. Megmaradt olajával együtt beleöntjük a kisült húsgolyókat is. Összeforraljuk.

Közben a tojásokat kikeverjük a paradicsomlével és a citromlével, majd hőkiegyenlítéssel (vagyis hozzáadva egy keveset a forró levesből) a leveshez adjuk. A habarással alaposan összekeverjük, de már nem forraljuk fel, mert a tojás kicsapódik. Levesszük a tűzről.

A megmaradt olajat felmelegítjük, belekeverjük a pirospaprikát. A forrón feltálalt levest a tányérban ezzel locsoljuk meg, végül meghintjük pici fahéjjal is. További citromlével ízesíthetjük.

Afiyet olsun!

2015-01-13
Szegedi Ági / Türkinfo