7. rész: Különleges csirkehúslevesek I.
Az ínyencek kedvéért következzen néhány különleges csirkehúsleves recept, ebben a részben is kettő.
Buğdaylı tavuk çorbası (Búzás csirkeleves)
Hozzávalók:
1 pohár étkezési búza
1 egész csirke
12 pohár víz
20 dkg zöldborsó
1 db zeller
1 db sárgarépa
1 szál újhagyma
½ csokor petrezselyem
2 ek paradicsompüré
1 ek olívaolaj
Néhány szem egész bors
A megmosott búzát vízben néhány óra hosszat állni hagyjuk, míg a szemek megduzzadnak. Ezalatt apróra vágjuk a zellert, sárgarépát és az újhagymát. A megtisztított csirkét fazékba tesszük, hozzáadjuk a zöldségeket is. Felöntjük a vízzel, sózzuk, beledobjuk a szemes borsot. Egy órán keresztül főzzük.
A megfőtt csirkét kivesszük a fazékból. A megmaradt léhez adjuk a paradicsompürét, a búzát és a borsót, ezeket majdnem egy órán át főzzük. A csirkehúst lefejtjük a csontokról, lebőrözzük, darabokra szedjük. Az olívaolajjal és a petrezselyemmel együtt a húst is a levesbe tesszük, sózzuk, végezetül összeforraljuk.
Afiyet olsun!
Forrás: yemekgurmesi.net
Sütlü tavuk çorbası (Tejes csirkeleves)
Hozzávalók:
2 db csirkemell
1 pohár tej
2 ek liszt
3 pohár csirkehúslé
1 ek vaj
Paprikapehely, menta, só, petrezselyem
Kezdetként egy liter vízben megfőzzük a csirkemellet. Ezután egy másik edényben felolvasztjuk a vajat, ráhintjük a lisztet, mentát és a pirospaprikát, majd addig pirítjuk, míg az illata nem érződik. Ekkor felöntjük a csirkehúslével, elkeverjük, felforraljuk. Amint felforrt, hozzáadjuk a tejet és megsózzuk, majd újból felforraljuk. Ekkor beletesszük a darabokra szedett csirkehúst, összeforraljuk, végül elzárjuk alatta a tűzhelyet. Egy ideig hagyjuk állni, tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Afiyet olsun!
Forrás: yemekgurmesi.net
Szegedi Ági / Türkinfo
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 6.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 5.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 4.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 3.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 2.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 1.