Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 5.

5. rész: Terbiyeli tavuk çorbası (Habart csirkehúsleves) I.

A török levesek habarása készülhet lisztből, joghurtból, tojássárgájából, citromléből, illetve ezek bármilyen kombinációjából. Nincs ez másképp a csirkehúslevesek esetében sem. Most következzen két variáció egy témára – a tojássárgájával és citromlével behabart levesek.

1. recept

Hozzávalók:terbileyi_tavuk_corbasi_gulce

2 db csontos csirkemell (a csonttól zamatosabb a leves, így a csirke bármelyik, csontosabb részét választhatjuk)
Olívaolaj
1 nagy sárgarépa
2 db zöldpaprika
Só, bors, őrölt pirospaprika, paprikapehely (ha van), babérlevél
Petrezselyem

A habaráshoz:

½ citrom leve
1 tojássárgája

A húst egy fazékban feltesszük főni, annyi vízben, amennyi ellepi. A vízhez adunk egy fél szelet citromot, babérlevelet, néhány szál petrezselymet és sót. Addig főzzük, míg a hús elválik a csonttól, ekkor levesszük a tűzhelyről. Ha a csirkehúsunk zsírosabb falat, nem árt leszedni a zsírt a tetejéről, mert az olajjal együtt már túl zsírossá teheti a levest. Leszűrjük a levét, a húst lebőrözzük, kicsontozzuk, darabokra szedjük.

Egy másik fazékban az olívaolajon ledinszteljük a kockákra vágott paprikát és sárgarépát. Felöntjük a húslével, fűszerezzük. Beletesszük a csirkehúst és összeforraljuk. Egy tálkában kikeverjük a tojássárgáját a fél citrom levével, majd hőkiegyenlítéssel (a hideg habarást a forró levessel meglangyosítva) lassan, folytonos keverés mellett a levesbe öntjük. Elzárjuk a tűzhelyet, végül a leves tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Afiyet olsun!

Forrás: gulceunsal.com

2. recept

Hozzávalók:terbiyeli-tavuk-suyu-corba

1 db csirkemell
½ pohár tészta (gyufatészta vagy cérnametélt)
1 db sárgarépa (meghámozva, lereszelve)
1 kis fej hagyma (felaprítva)
3 gerezd fokhagyma (felaprítva)
1 török teáspohár olívaolaj
4-5 szál petrezselyem
Só, frissen őrölt bors

A habaráshoz:

1 db tojássárgája
2 ek citromlé
1 ek liszt

A csirkemellet annyi sós vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ha a hús megfőtt, leszűrjük. Miután kihűlt, kicsontozzuk, lebőrözzük (ha szükséges), majd a húst darabokra tépkedjük.

Az olívaolajat felforrósítjuk egy fazékban. Rátesszük a hagymát és a fokhagymát, megpirítjuk. Rászórjuk a tésztát és azt is addig pirítjuk, míg aranysárga színt kap. Ekkor beletesszük a reszelt sárgarépát. Felöntjük a csirkehúslével, ha az nem tesz ki 5 pohárnyit, kiegészítjük forró vízzel.

Amint a tészta megfőtt, lejjebb vesszük a lángot (vagy a fokozatot) és beletesszük a csirkehúst. Közben egy tálkában kikeverjük a tojássárgáját, lisztet és a citromlevet. A forrásban lévő leveshez hőkiegyenlítéssel lassan hozzáadjuk a habarást, folyamatos keverés mellett. Egyet forralunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Tetejét finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.

Afiyet olsun!

Forrás: turkmaxgurme.com

Szegedi Ági / Türkinfo

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 4.

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 3.

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 2.

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 1.