Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 3.

3. rész: Domatesli tavuk çorbası (Paradicsomos csirkeleves) I.

A csirkehúslevesek egy különleges, nálunk nem annyira ismert fajtája. Tápláló, vitamindús, mindemellett igen ízletes. A paradicsomszezon elmúltával konzervből is elkészíthető, de azért az a friss paradicsom ízével nem vetekedhet. Ennek a levesnek is több változata ismert, jöjjön most mindjárt kettő:

1. receptdomateslitavukçorbasioktay

Hozzávalók:

2 db paradicsom
2 db burgonya
Egy egész csirkecomb
Étolaj, só
1 ek liszt
1 ek joghurt
1-1 csipetnyi petrezselyem, kapor, menta

Kezdésnek a csirkecombot sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A húst lebőrözzük, kicsontozzuk, darabokra tépkedjük. A fazékba az étolajon feltesszük dinsztelődni a kockákra vágott krumplit és a ledarált paradicsomot. Rátesszük a darabokra szedett csirkehúst, összekeverjük vele. Hozzáadjuk a húslét, 10 percig főzzük. Egy tálkában összekeverjük a lisztet a joghurttal, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, pár percig forraljuk. Tálaláskor a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, kaporral és mentával.

Afiyet olsun!

Forrás: yemektarifleri.com

A következő levest elkészítettem. Bevallom őszintén, a hozzávalók láttán először kikerekedtek a szemeim, de, mivel minden adott volt itthon, gondoltam, kipróbálom. Az eredményt kóstolva bátran merem ajánlani!

2. recept

Hozzávalók:itthoni 1184

Fél csirke, vagy 2-3 db csirkemell (én 5 db csirke alsó combot használtam)
3 ek vaj
2 ek liszt
1-2 ek paradicsompüré
8 db paradicsom
1 pohár tej (2 dl)
Só, bors (őrölt és szemes is)
Reszelt sajt
Tejszín

A csirkét fazékba tesszük, és annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Adunk hozzá sót és pár szem borsot, majd a húst puhára főzzük. Leszűrjük a levét, a húst kicsontozzuk, lebőrözzük, darabokra tépkedjük.

A paradicsomokat forró, majd hideg vízbe mártjuk, hájukat lehúzzuk. Apróra vágjuk. Egy másik fazékban a vajon kissé megpirítjuk a lisztet, rátesszük a paradicsompürét, azzal tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, alaposan elkeverjük. Együtt dinszteljük pár percig, majd felöntjük a csirke alaplével és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és forrás után számítva 10-15 percig főzzük.

Ekkor levesszük a fazekat a tűzhelyről, a levest botmixer segítségével pürésítjük. Beleszórjuk a csirkehús darabokat, visszatesszük a fazekat a tűzhelyre és 1-2 perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor tejszínnel meglocsolva, reszelt sajttal kínáljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 2.

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 1.