Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 2.

2. rész: Şehriyeli tavuk suyu çorbası (Csirkehúsleves tésztával) II.

Még mindig hűen a tésztás csirkehúslevesekhez, következzen két újabb változat:

3. recept

Hozzávalók:Şehriyeli-Tavuk-Çorbası-yemekdunyasi

1 db csirkemell
1 db kisebb vöröshagyma
1,5 török teáspohár gyufatészta (vagy cérnametélt)
1 db nagyobb sárgarépa
1 pohár csirkehúslé
3 ek olaj
6 pohár forró víz
1 csipet finomra vágott petrezselyem

A csirkemellet felaprítjuk. Egy fazékban elkezdjük pirítani, míg saját levét el nem fövi. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a hagymát, azzal együtt pirítjuk tovább. Amint a hagyma üvegesre pirult, felöntjük a forró vízzel. Lereszeljük a répát, és a levesbe tesszük. Kb. 7 perc forralás után hozzáadjuk a csirke alaplevet, a sót és a tésztát. További 5 perc főzés után (ha cérnametéltet teszünk bele, a főzési idő rövidebb) elzárjuk a tűzhelyet, végül a leves tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Afiyet olsun!

Forrás: yemekdunyası.biz

4. recept

Hozzávalók:oktaytavuksuyu

½ csirkemell
1 török teáspohár gyufatészta (vagy cérnametélt)
1 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
2 ek liszt

Az alapléhez: sárgarépa, vöröshagyma, szemes bors, babérlevél, só

A csirkemellet vízben feltesszük főni. Amint a víz felforr, leöntjük róla és új vizet öntünk rá. Ebbe tesszük a sót, szemes borsot, babérlevelet, valamint egy apróra vágott vöröshagymát és az egyik sárgarépát. Lefedve a húst puhára főzzük. Ha elkészült, lehűtjük. A kihűlt csirkemellet kézzel apró darabokra szedjük.

A másik vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy fazékban feltesszük a vajat a hagymával és a fokhagymával, együtt kissé megpirítjuk. Meghintjük a liszttel, azzal tovább pirítjuk. Lereszeljük a másik sárgarépát, és azt is hozzáadjuk, folytatjuk a pirítást. A csirke főzőlevét leszűrjük és a fazékba öntjük. Amint felforr, beletesszük a tésztát és tovább főzzük.
Sózzuk. Hozzáadjuk a felaprított csirkehúst, 1-2 percig még együtt forraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Afiyet olsun!

Forrás: oktayusta.com

Szegedi Ági / Türkinfo

Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves törökösen 1.