Tárt karokkal várják a török turistákat 10 görög szigeten

Kép forrása: hu.euronews.com

10 görög szigetet látogathatnak meg gyorsított ideiglenes vízummal a török állampolgárok – ez a megállapodás született a két ország vezetői között. A hétnapos engedéllyel a török partokhoz közeli szigetekre érkezhetnek majd.

A turizmusban dolgozók üdvözlik a lépést, mivel az izraeli utazók elmaradása rosszul érinti a szektort.

„A turizmus és a kultúra terén nagyon jól tudunk együttműködni a törökökel” – mondja Szími polgármestere, Lefterisz Papakalodukasz. „Rengeteg ember jön Törökországból, többnyire jachtokkal érkeznek. Mintegy 1400 hajó érkezett Szímin keresztül a vámhatóságunkhoz. Ez még egy olyan szigeten is soknak számít, mint Rodosz. Ez a vízum nagyban megkönnyíti a török látogatók dolgát.

Eddig a török turistáknak az izmiri görög konzulátuson kellett vízumért folyamodniuk, majd megvárni a jóváhagyást. Mostantól ez az eljárás gyorsított lesz. A helyi hatóságok szerint már több ezren érdeklődnek.

„Megsokszorozódik a törökországi látogatók száma” – véli a Rodoszi Hoteltulajdonosok Szövetségének elnöke, Jánisz Papavaszileju. „Ebből a hotelek is profitálhatnak, és ugyanez vonatkozik a helyi piacra is. Ez nagyon pozitív, és ki fogja tölteni az izraeli turisták elmaradása miatt keletkezett hiányt. Nagyon sok turista érkezett onnan korábban, lehet, hogy a török turistákkal tudják őket helyettesíteni.”

A helyiek szeretnék, ha már nyártól több embert tudnának fogadni Törökországból.

Forrás: hu.euronews.com