Tarolhatnak a líra befektetői, továbbra is 50 százalékon a török alapkamat

Kép forrása: www.pikrepo.com

A Bank of America elemzői szerint a lírában rejlik a legnagyobb carry trade potenciál, a magas kamatok és a féktelen infláció kiváló alappal szolgálhat a befektetők számára. A líraügylet támasza pedig továbbra is stabil: 50 százalékon hagyta ugyanis a török jegybank az alapkamatot.

A török líra lehet a legjobb vétel azoknak, akik devizapiaci befektetésben gondolkoznak a következő hónapokban – vélik a Bank of America (BofA) elemzői kutatásukban, amiben az európai, közel-keleti és afrikai pénzeket vizsgálták meg befektetési szempontból.

A líra maradhat a carry traderek egyik nagy kedvence

A világ egyik legnagyobb bankjának szakértői szerint a lírában a következő időszakban közel 10 százalékos felértékelődési potenciál lakozik, már ha az ember él a carry trade adta lehetőségekkel.

A carry traderek alacsony, vagy legalábbis a másik devizához mérten alacsony kamatkörnyezetben hitelt vesznek fel, amit utána egy másik, szigorúbb monetáris politikával rendelkező országban fektetnek be, akár állampapírokba, akár magasabb hozamú banki betétekbe. A logika alapja az, hogy az ember olcsón jut hitelhez egy alacsony kamatkörnyezettel rendelkező országban, így alacsony kamatot fizet a pénz után, amit teljes egészében kigazdálkodik a magasabb kamatkörnyezetben befektetett pénzének hozamából, és a törlesztőn felüli részt profitként könnyedén zsebre is teheti.

A dollár-líra carry trade az idén kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett már az év eleje óta, mivel a török jegybank monetáris politikai hátraacra messze a két számjegyű tartományba, 50 százalékra tolta az ország alapkamatát, ami ugyan a líra értékvesztését több-kevesebb sikerrel meg tudta állítani, ám az országban uralkodó infláció ellen kevésnek bizonyult, hiszen az még mindig emelkedik, áprilisban már 69,8 százalékon állt.

A szigorú monetáris politika, a turistaszezon pozitív költségvetési hatásai és a tömegek által folytatott carry miatt továbbra is jó vétel lehet a líra – írták az elemzők a jegyzetben.

A líra carryzésén 13 százalékot lehetett keresni az elmúlt fél évben, ezzel a legjobban kifizetődő feltörekvő piaci vétel volt a saját kategóriájában az elemzők szerint.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu