Szulejmán szultán turbéki sírkomplexumának rekonstrukciója

Kép forrása: ujkor.hu

A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség, valamint Szigetvár Város Önkormányzata között Hóvári János, akkori ankarai nagykövet közvetítésének köszönhetően született megállapodás 2013-ban arról, hogy a hódoltság korabeli Magyarország egyedülálló létesítménye, Szulejmán szultán egykori síremléke és az azt övező épületegyüttes feledésbe merült helyszínét felderítsék és régészeti feltárását elvégezzék. A feladat végrehajtására a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, Pap Norbert által vezetett Zrínyi–Szulejmán Kutatócsoport szakértői kaptak megbízást.

A munka komplex földrajzi és interdiszciplináris kutatói szemléleten alapuló vizsgálati módszerek alkalmazásával vette kezdetét 2012 végén. Ennek eredményeként a szigetvár-turbéki szőlőhegyen sikerült lehatárolni azt a területet, amelynek centrumában 2014–2015-ben geofizikai vizsgálatokkal három épületet, az egykori türbét, a dzsámit és a derviskolostort is azonosították. A 2015-től jelentős összegű magyar kormányzati támogatással az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának intézményi keretei között, Fodor Pál és Pap Norbert kutatásvezetők irányításával zajló munka eredményeként még ebben az évben sor került a türbe, azt követően pedig a további, már említett építmények alapjainak a feltárására.

A vizsgálati eredmények, illetve a régészeti lelőhely kiemelkedő történelmi-kulturális jelentősége vezetett ahhoz, hogy Magyarország Kormánya 2017-ben kormányhatározatban rendelkezett az addig felszínre került és a későbbiekben feltárt műemlék- és leletegyüttes megőrzésének végrehajtásáról, továbbá egy szabadtéri bemutatóhelyet és látogatóközpontot is magában foglaló kulturális-turisztikai központ tervezésének megindításáról.

A feltárások során a fent említett épületmaradványok mellett 2016-ban és 2019-ben a komplexumot övező palánkfal védőárkának, illetve az őrség barakkjának a helyét is sikerült azonosítani. A kutatómunka eredményeként az is bizonyossá vált, hogy a jelentős zarándokforgalmat lebonyolító helyhez a palánkon túl muszlim és keresztény lakónegyed is kapcsolódott. Ezek feltárása az elkövetkező évek feladata lesz.

Folytatás és további képek

Forrás: ujkor.hu