Szobrot kapott Mancs, a mentőkutya Törökországban

Mancs, a világhírű mentőkutyánk még az 1999-ben Törökországot ért óriási földrengés utáni mentésekben vett részt: a romok között túlélők után kutatva talált rá és mentett meg egy hároméves kislányt.

Mancs az 1999-ben történt, az ideihez hasonlóan rengeteg életet követelő tragikus földrengés utáni mentésekben érkezett a helyszínre a Spider Mentőszolgálattal, és vezetőjével, Lehoczki Lászlóval, hogy segítse a mentéseket.

A katasztrófa után három nappal találta meg Hatirát, a hároméves kislányt a romok alatt. Mancsnak hála a kislányt szinte sértetlenül tudták kiemelni a romok alól 82 órával a földrengés után!

A hős Mancs nevét ezzel egy csapásra megismerte a világ. Most pedig szobrot emelnek a fantasztikus kutya emlékére és tiszteletére. „Óriási megtiszteltetés ez, és azt gondolom, ez egy hatalmas nemzetközi elismerés is.” – írja Lehoczki László Facebook oldalán felesége, Lehoczki Beatrix. „Egy kutyának két szobor. Egy Magyarországon, egy külföldön. Nem semmi. Azt hiszem ettől nagyobb elismerés nem is kell, és ez is bizonyítja, Mancs és Laci nem akármilyen páros voltak.”

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A szobor a miskolci Mancs-szobor mása lesz, melyet szintén Szanyi Borbála készített. A törökországi szobrot Novák Katalin köztársasági elnök fogja felavatni, de a helyszínre utazott Lehoczki László, Binda Nikolett és Hope, a mentőkutya is, aki az idén februárban történt földrengés utáni mentésekben segédkezett.

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Lehoczki László és Hope március 29-én magával a török elnökkel Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott: az Elnöki Palotában tartott találkozón és sajtótájékoztatón beszédett mondott Erdogan török elnök és Novák Katalin köztársasági elnökünk is. Beszédében a török elnök külön megköszönte a magyar csapatok segítségét, melyet a februári földrengés után nyújtottak. Ekkor Erdogan elnök úr felhívta az emelvényre Lehoczki Lászlót és Hope-ot is, ami hatalmas megtiszteltetés.

Folytatás

Forrás: kutyabarathelyek.hu