Spenót hús nélkül – (zeytinyağlı ıspanak)

½ kg spenót 1 nagy fej hagyma 2-3 darab paradicsom esetleg 1 gerezd fokhagyma 2 csipet rizs só, bors tálaláskor joghurtZeytinyagli-Ispanak-Yemegi

Spenót leveleket alaposan megmossuk, leszűrjük és nagyobb darabokra aprózzuk. Hagymát apróra vágva kevés olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a héjázott, darabokra vágott paradicsomot, s néhány percig, míg a paradicsom leve el nem fő, kevergetjük. Hozzáadjuk a spenótot, lefedjük, s 4-5 percig, egyet-egyet keverve hagyjuk, hogy a spenót épp csak összeessen. Sózzuk, enyhén borsozzuk, majd kb. kétcsipetnyi mosott rizst szórunk a tetejére. Időnként kevergetve kb. 20 percig kis lángon főzzük, míg a rizs megpuhul. (a spenót enged annyi vizet, amiben a rizs meg tud főni) Szobai hőmérsékleten húsos ételek után „levezetőként”, de önálló fogásként is fogyasztható. Tálaláskor a tányérba szedett spenótra 2-3 kanál joghurtot rakunk. A joghurtba keverhetünk egy gerezd összezúzott fokhagymát. Lehet a hagyma pirítása után is egy gerezd aprított fokhagymát a spenótba keverni.

Deniz