Soslu tavuk köftesi (Csirkefasírozott mártásban) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

50 dkg darálthús (csirke, vagy pulyka)
1 db tojás
½ főtt, tört burgonya
3 ek búzadara
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek olvasztott margarin
1 kk őrölt pirospaprika
1 kk őrölt bors

½ csokor finomra vágott petrezselyem

A mártáshoz:

4 db paradicsom
1 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
2 ek margarin
2 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt pirospaprika
só, bors
0,5 dl víz

A sütéshez:

2 ek margarin

A tálaláshoz:

finomra vágott kapor
reszelt sajt

A köfte hozzávalóit alaposan összegyúrjuk egy tálban, lefedjük, hűtőben pihentetjük legalább 30 percig. Ez alatt elkészítjük a mártást.

A paradicsomokat lereszeljük. Feltesszük a margarint egy kisebb lábasban, ha felolvadt, rádobjuk a zúzott fokhagymát. Elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, azzal pirítjuk tovább. Meghintjük a pirospaprikával. Beletesszük a reszelt paradicsomot, felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 percig főzzük, kissé besűrítjük.

A bekevert darálthúsból nagyobb gombócokat szaggatunk, gömbölyítés után kissé kilapítjuk, majd a felforrósított margarinon kissé átsütjük. Ráöntjük a paradicsommártást, végül 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (ha az edény nem alkalmas sütésre, öntsük át az egészet egy tepsibe). Tálaláskor hintsük meg finomra vágott kaporral, ízlés szerint reszelt sajttal.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo