Şehzade kebabı (Herceg-kebab) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

2-3 db padlizsán
500 g kockára vágott hús (borjú vagy bárány)
2 fej vöröshagyma
3 db paprika
2 gerezd fokhagyma
4 ek étolaj
só, bors, őrölt pirospaprika, kakukkfű

A szószhoz:
1 púpozott ek sűrített paradicsom (domates salçası)
1 pohár víz
ízlés szerint só

A tetejére:
zöldpaprika, paradicsomszeletek

A húst tegyük egy lábasba, majd pirítsuk addig, míg a levét el nem veszíti. Ekkor engedjünk rá egy kevés vizet. Sózzuk, és – időnként pótolva a vizet – pároljuk puhára.
A padlizsánt hámozzuk csíkosra, vágjuk nagyobb darabokra, majd bő, forró olajban süssük meg. Itassuk le róla a felesleges olajat.
Egy lábasban pirítsuk meg az apró kockákra vágott vöröshagymát és paprikát az olajon. Zúzzuk össze a fokhagymát, adjuk hozzá. Addig pirítsuk együtt, míg érződni kezd az illata. Ekkor sózzuk, fűszerezzük, majd tegyük bele a húst. Pirítsuk együtt egy-két percig, azután zárjuk el alatta a tűzhelyet.

Legvégül keverjük hozzá a sült padlizsánt is, majd az egészet öntsük egy tepsibe. Készítsük el a szószt: a sűrített paradicsomot hígítsuk fel egy pohár vízzel, ízlés szerint sózzuk. Locsoljuk meg vele a padlizsános húst, a tetejét díszítsük zöldpaprikával, paradicsomszeletekkel, és 180°-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Rizsköret illik hozzá.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo