Segítő kéz napkeletről

greece-turkey-flags-M40880Elméletileg van olyan stratégia, amellyel összekapcsolható Törökország, Görögország és Oroszország.

Törökország készen áll arra, hogy segítsen Görögországnak, állította egy héttel ezelőtt Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, utalva a görög gazdaság kétségbeejtő helyzetére. A szavak igencsak súlyosak, főleg a török kormányfő szájából, hiszen Görögország és Törökország kapcsolata cseppet sem mondható kiegyensúlyozottnak.

Viszonyukban több szó esett már egy lehetséges háborúról, mint a békéről. Igaz, a kiegyezésről 15 évvel ezelőtt elkezdett tárgyalássorozat sokat nyomott a latban, ahogy az is, hogy 1999-ben, a törökországi földrengés idején Görögország volt az első, amely segítséget küldött szomszédjának. Az utána KÖVETKEZŐ athéni rengésnél pedig a törökök jártak élen a segítségnyújtásban. Azóta sok minden változott, Athén pedig nincs abban a helyzetben, hogy jótékonykodással foglalkozzon. Ankara viszont regionális nagyhatalommá vált, amely képes lett volna kifizetni azt az 1,6 milliárd eurós részletet is, amelyet múlt kedden Görögország nem tudott. A török ellenzéki HDP képviselője, Ertugrul Kürkcü fel is vetette ezt, de senki sem vette komolyan a szavait.

Törökország és Görögország közeledése természetesen nem romantikus okokból történik. Ankara számára is fontos, hogy szomszédja és NATO-szövetségese ne veszítsen erejéből, s ha lehet, legyen neki lekötelezve. A görögök pedig, bár manapság nincsenek túl jó véleménnyel a németekről, ha a törökök jönnek szóba, nemzeti érzelmeik felkorbácsolódnak. Panosz Kamnenosz görög védelmi miniszter a parlamentben arról beszélt, ha hazája visszafizetné a hitelt, úgy elszegényedne, hogy nyitva hagyná a határt a török invázió előtt.

 A cikk folytatása>>>

napigazdasag.hu