Rozmáragyarból faragott, különleges török kincsre bukkantak a Vöröskereszt egykori székházánál

Kép forrása: lelepo.hu

Egy 17. századi oszmán-török dísztőr a Hauszmann-sztori kiállítás új műtárgya – jelentette be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

Ahogyan arról a Lelépő is rendszeresen beszámol, a Nemzeti Hauszmann Program program részeként számos épület születik újjá. Ezek területén régészeti feltárásokat végeznek a szakemberek, hogy az eltelt évszázadok rejtett emlékanyagai is feltáruljanak.

Török dísztőrre bukkantak a régészek

A legértékesebb tárgyakat rendszeresen bemutatják a Hauszmann-sztori kiállításon a nagyközönség számára. Ezúttal egy különleges dísztőr lett a hónap műtárgya a Szent István-terem felett megtalálható kiállításon.

A szakemberek a Vöröskereszt Egylet egykori székházának területén leltek rá az oszmán-török időkből származó rájabőrös tőrre. A török tisztek előszeretettel viseltek dísztőrt rangjuk és vagyonuk kifejezésére. A kiállított 17. századi példányt egykori gazdája valószínűleg még új korában hozhatta Budára.

A Nemzeti Hauszmannm Program tájékoztatása szerint a 310 x 65 x 45 milliméteres tőr markolatát rozmáragyarból faragták.

Fából készült hüvelyét rájabőrrel fedték, melynek peremét arabeszkmintával díszített fémlemezzel borították. Érdekesség, hogy a korrodálódott lemezek arabeszkmintájára csak a mikroszkópos vizsgálat és az aprólékos tisztítás derített fényt.

Forrás: lelepo.hu